Reprezentanții ambasadei au discutat cu cei doi români arestați în Danemarca după ce bebelușul lor a fost internat în stare gravă

Reprezentanții ambasadei au discutat cu cei doi români arestați în Danemarca după ce bebelușul lor a fost internat în stare gravă
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Reprezentanții Ambasadei României la Copenhaga i-au vizitat în centrele de detenție pe cei doi tineri care au fost arestați de autoritățile daneze după ce bebelușul lor a fost internat în stare gravă, informează luni Ministerul Afacerilor Externe.

MAE, precizări despre situația celor doi români arestați în Danemarca

„Ca urmare a demersurilor întreprinse pe lângă autoritățile daneze, în regim de urgență, de către Ambasada României la Copenhaga, reprezentanții ambasadei i-au vizitat în data de 6 februarie 2022 pe părinții minorului, în centrele de detenție în care aceștia se află în prezent. În dialogul cu cei doi cetățeni români, reprezentanții misiunii diplomatice s-au asigurat că aceștia își cunosc drepturile și le-au furnizat material informativ cuprinzând cele mai importante reguli care se aplică persoanelor reținute/arestate preventiv în Danemarca. Totodată, le-a fost evidențiat cetățenilor români că au dreptul de a contacta Ambasada României la Copenhaga, la cerere. Cetățenii români au afirmat că le sunt respectate drepturile în centrele de detenție, că au avut întâlniri cu avocații acestora și că beneficiază de sprijinul lor”, se arată în comunicatul MAE.

Diplomații români i-au informat pe cei doi tineri despre starea de sănătate a copilului și le-au confirmat că sunt într-un dialog permanent cu membrii familiei extinse.

„Au subliniat, de asemenea, că autoritățile române competente acordă o atenție deosebită cazului, fiind sesizate și implicate și instituțiile statului român cu atribuții în materie de asistenţă şi protecție a minorilor. În contextul vizitelor, reprezentanții ambasadei au inițiat demersurile legale necesare pentru înscrierea certificatului de naștere danez al minorului în registrele de stare civilă române, demers finalizat prin emiterea, la data de 6 februarie 2022 a certificatului de naștere românesc”, a mai precizat MAE.

Conform normelor legale din Danemarca, autoritățile locale competente au demarat o anchetă socială, instituind la data de 31 ianuarie 2022 măsura de plasament temporar asupra minorului, amintește MAE.

„În context, reprezentanții ambasadei au stabilit contactul cu un reprezentant al municipalității daneze, autoritate responsabilă de acordarea de sprijin special copiilor și familiilor acestora, conform prevederilor legislației daneze, și au solicitat sprijinul autorităților daneze în vederea obținerii acordului privind vizitarea minorului la spital. MAE, prin Ambasada României la Copenhaga, continuă dialogul cu autoritățile daneze, cu părinții minorului și cu avocații desemnați ai acestora și acordă protecția și asistența consulară cetățenilor români conform competențelor, cu respectarea normelor legale”, se mai arată în același comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe