Republica Moldova ia în calcul reducerea dependenţei de gazele ruseşti. Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu, ameninţă cu alegerile anticipate

Republica Moldova ia în calcul reducerea dependenţei de gazele ruseşti. Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu, ameninţă cu alegerile anticipate
Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi al dezvoltării regionale în Republica Moldova. Foto: Andrei Spînu / Facebook

Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi al dezvoltării regionale în Republica Moldova, a anunțat că țara sa ia în calcul reducerea dependenţei de gazele ruseşti, în eventualitatea în care Gazprom ar scădea livrările de gaze.

Spînu, care e și vicepremier, a mai precizat că, în ciuda riscurilor de sistare a livrărilor de gaze rusești, consumatorii casnici din Republica Moldova vor avea căldură la iarnă.

În schimb, fostul preşedinte prorus Igor Dodon, aflat acum în arest la domiciliu, a amenințat cu alegerile anticipate dacă președintele Maia Sandu și premierul Natalia Gavriliţă nu merg urgent la Moscova să semneze un nou contract pentru furnizarea de gaze.

Vicepremier moldovean, despre livrările și consumul de gaze

Andrei Spînu a susținut că moldovenii vor avea cădură la iarnă, căci există bani pentru a face faţă unor situaţii extreme, precum sistarea livrării de gaze ruseşti, și există și surse alternative de procurare a gazelor naturale.

De altfel, Guvernul de la Chișinău îşi propune o reducere a consumului de gaze cu 15%, așa cum a fost stabilit și la nivelul UE.

„Trebuie să învăţăm cum să economisim. Credem că Republica Moldova poate economisi 15% din consumul său de gaze, la fel ca ţările Uniunii Europene”, a spus Spînu, citat de Agerpres.

Acesta a mai precizat că Guvernul se pregăteşte pentru diverse scenarii, inclusiv sistarea completă a livrării de gaz rusesc.

Ministrul a mai afirmat că o bună alternativă la gazul rusesc e păcura, care ar putea fi livrată de România, transmite Radio Chişinău.

Igor Dodon amenință cu anticipatele

În schimb, Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu pentru trădare şi corupţie, a transmis că preşedintele Maia Sandu şi premierul Natalia Gavriliţă trebuie să plece de urgenţă la Moscova pentru a negocia un nou contract cu Gazprom.

„În august, o lună de vară, Republica Moldova va plăti un preţ record pentru gazele naturale de aproape 1.459 de dolari pe mia de metri cubi. (…)

Preşedintele Maia Sandu sau premierul Natalia Gavriliţă să lase orgoliul şi să plece de urgenţă la Moscova, să comunice pentru a găsi o înţelegere pentru un preţ mult mai mic la gazele naturale. Aşa cum o fac în aceste zile liderii Ungariei, ţară membră a Uniunii Europene şi care cumpără gazele ruseşti la un preţ mult mai mic decât ţara noastră”, a scris Dodon, pe Facebook.

El a avertizat că, „în caz contrar, poporul are o singură alternativă: să scape cât mai repede de această conducere dezastruoasă a ţării”.
Igor Dodon e investigat în patru dosare penale şi riscă până la 20 de ani de închisoare. El neagă toate acuzațiile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:56 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: “Ce sunt pedepsele karmice? Când și cum se aplică acestea (VIDEO)
23:33 - Directorul unei companii energetice publice germane participă ca observator la referendumul de anexare a provinciei Zaporojie la Rusia
22:55 - Planul lui Putin după anexarea teritoriilor din Ucraina: Kremlinul ar urma să introducă legea marțială și să interzică bărbaților să părăsească țara
22:21 - Marian Daragiu, vicepreședinte al Partidei Romilor și subsecretar de stat la Ministerul Educației: „Cazul Caracal a scos la iveală în primul rând o serie de disfuncționalități la nivel de instituții” (VIDEO)
21:43 - Xi Jinping, subiect de căutare pe rețelele sociale, în urma zvonurilor privind arestarea sa și o lovitură de stat în China (VIDEO)
21:26 - Continuă protestele în Rusia: Peste 700 de manifestanţi împotriva mobilizării lui Putin în războiul rus din Ucraina, arestaţi în 32 de oraşe
20:55 - Parlamentul rus ar urma să dezbată pe 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene ocupate
20:22 - Momente de panică pentru fratele lui Edi Iordănescu. Ambulanţa a intrat pe teren pentru a-i acorda îngrijiri medicale în CS Dinamo – FCSB 2
19:57 - Video complet cu bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Ce a declanșat conflictul și cum au ajuns cei doi să își împartă pumni
19:17 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 25 septembrie– 1 octombrie 2022. Nativii Taur au posibilitatea de a avea o expansiune incredibilă pe plan financiar (VIDEO)