Reuters: SUA au ajuns la un acord cu Germania să blocheze gazoductul Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina

Reuters: SUA au ajuns la un acord cu Germania să blocheze gazoductul Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina
Foto: Hepta - DPA Images / Stefan Sauer

Oficialii americani au transmis Congresului că au ajuns la o înțelegere cu Germania, în sensul în care controversatul gazoduct Nord Stream 2 să se închidă dacă Rusia invadează Ucraina, a declarat un înalt consilier al Congresului, citat de Reuters.

Înțelegere SUA – Germania privind Nord Stream 2

Marți, președintele american Joe Biden i-a spus omologului rus Vladimir Putin că Occidentul e îngrijorat că Rusia va invada Ucraina. Biden a avertizat că vor urma „măsuri economice puternice și de altă natură” dacă Moscova va declanșa un atac armat.

„Dacă Putin vrea să vadă gaze curgând prin acea conductă (Nord Stream 2), poate că nu vrea să-și asume riscul de a invada Ucraina”, a declarat Jake Sullivan, consilier american pentru securitate națională.

Acesta a punctat că subiectul Nord Stream 2 „în contextul unei invazii a Ucrainei de către Rusia în săptămânile următoare” rămâne unul de „maximă prioritate”.

Oficialii SUA susțin acum că au primit asigurări de la germani că Nord Stream 2 va fi blocată într-un asemenea scenariu. Nu e clar însă dacă cele două părți au convenit asupra unei definiții a invaziei.

Un diplomat european a declarat pentru Reuters că oficialii americani le-au spus clar aliaților că vor acționa pentru a blocarea conductei în cazul unei invazii: „Dacă SUA impun sancțiuni (suplimentare), nimeni nu va putea face afaceri cu Nord Stream 2 de teama să nu încalce sancțiunile”.

Îngrijorările senatorilor americani în raport cu Moscova

Americanii au sancționat deja entitățile rusești aferente, dar nu și compania din spatele conductei, deoarece au vrut să refacă legăturile cu Germania, deteriorate de fosta administrație Trump.

SUA ar mai putea să sancționeze băncile ruse și importurile de mărfuri ale țării.

Luni, senatorii americani i-au transmis subsecretarului de stat Victoria Nuland că SUA își limitează opțiunile cu Moscova prin faptul că nu furnizează mai multe arme Ucrainei și nu reușesc să oprească autorizarea Nord Stream 2.

Putin insistă cu Nord Stream 2 pentru că vrea să vândă mai mult gaz în Europa, dar investiția e importantă și pentru Germania, care se bazează pe gazul rusesc.