REVISTA PRESEI – Joi, 2 august: Ședința CCR privind validitatea referendumului și o nouă medalie pentru România la Olimpiadă – principalele subiecte

REVISTA PRESEI – Joi, 2 august: Ședința CCR privind validitatea referendumului și o nouă medalie pentru România la Olimpiadă - principalele subiecte
Foto: Romanialibera.ro

Principalul subiect tratat joi de presa din România este cel referitor la decizia Curții Constituționale de a amâna verdictul pentru validarea referendumului. Discuțiile sunt reluate joi la ora 9:00 după ce judecătorii au solicitat informaţii MAI şi INS.

Sorin Blejnar este cercetat alături de Codruţ Marta într-un nou caz de evaziune fiscală, de către DIICOT Braşov. Fostul șef al ANAF este anchetat acum pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat și pentru complicitate la evaziune fiscală.

România a obținut a șasea medalie la Jocurile Olimpice Londra 2012, mulțumită halterofilei Roxana Cocoş, care a câştigat argintul în finala categoriei 69 de kilograme.

Principalele titluri ale zilei de joi, 2 august:

POLITICĂ

România Liberă

Lovitură grea pentru USL: MAI a transmis CCR că există 18,2 milioane de alegători. INS a informat Curtea că nu are căderea să se pronunţe

Poziţiile oficiale făcute cunoscute Curţii Constituţionale de către Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Institutul Naţional de Statistică sunt de natură să contrazică abordarea USL din ultimele zile cu privire la condiţiile validării referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu din 29 iulie.

UPDATE: Şedinţa CC pe tema rezultatului referendumului, amânată. Magistraţii solicită informaţii de la MAI şi INS

UPDATE: Poziţiile oficiale făcute cunoscute Curţii Constituţionale de către Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Institutul Naţional de Statistică sunt de natură să contrazică abordarea USL din ultimele zile cu privire la condiţiile validării referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu din 29 iulie.

UPDATE: ORNISS dezminte că mai mulţi demnitari au participat la şedinţele CSAT fără certificate

Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor de Stat (ORNISS) a dezminţit, miercuri, comunicatul apărut în presă potrivit căruia mai mulţi demnitari care fac parte din Consiliul Suprem de Apărare al Ţării (CSAT) nu ar avea certificate emise de această autoritate.

Minciuna USL pentru validarea referendumului. Cum au denaturat adevărul şefii Parlamentului, Zgonea şi Filip, în sesizarea către CCR

În încercarea disperată de a întoarce rezultatul în favoarea lor, liderii USL au întreprins lucruri aproape imposibil de explicat: au denaturat adevărul într-un document oficial purtând sigla Parlamentului, au contestat cifrele pe care chiar ei le-au anunţat public şi au cerut Curţii să se bazeze pe un act normativ cu un conţinut neconstituţional. Reacţiile cancelariilor occidentale nu au întârziat să apară.

Hotnews

Referendum 2012: Biroul Electoral Central a prezentat rezultatele finale: Prezenta la vot a fost de 46,24%

Prezenta la vot la referendumul pentru demiterea presedintelui, organizat duminica, a fost de 46,24%, a anuntat miercuri dimineata Biroul Electoral Central. 87,52% dintre cei care s-au prezentat la urne s-au pronuntat in favoarea demiterii presedintelui, iar 11,15% s-au pronuntat impotriva (rezultate finale ale referendumului).

Dan Tapalaga: Votul mortilor vii

USL a atacat in instanta, anul trecut, HG-ul emis de Guvernul Boc in baza caruia s-a organizat desfasurarea recensamantului, dupa ce a boicotat masiv aceasta actiune din octombrie 2011. Urmatorul termen de judecata al procesului in curs este septembrie 2012. Perfect schizofreni si sfidand legea, Victor Ponta si Crin Antonescu invoca acum tocmai recensamantul contestat cu scopul de a cobori pragul electoral necesar validarii referendumului de demitere a presedintelui.

Gândul

REFERENDUM 2012. Întrebarea care chinuie PDL: „Ce căutau 70.000 de turişti în Dolj pe 29 iulie?” Democrat-liberalii desenează HARTA TURISMULUI ELECTORAL

Democrat-liberalii îi numără de două zile pe aşa zişii turişti electorali la referendum 2012. PDL centralizează până vineri datele cu votanţii de pe listele suplimentare din fiecare judeţ, pe care au fost înscrişi cei care nu au votat pe 29 iulie în localitatea de domiciliu.

REFERENDUM 2012. Iliescu: A condiţiona validarea referendumului de jocul câtorva procente este contrar Constituţiei

Fostul preşedinte Ion Iliescu afirmă pe blog, miercuri, într-un text pe tema deciziei pe care Curtea Constituţională o va lua în legătură cu referendumul de demitere a preşedintelui ales, că a condiţiona validarea consultării populare de jocul câtorva procente contravine Constituţiei.

REFERENDUM 2012. În Zimbabwe, Băsescu e rege: 100 la sută ÎMPOTRIVA DEMITERII. Cum au votat românii din străinătate

Românii din străinătate care s-au prezentat la urne au votat în majoritate pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Rezultatele furnizate de Biroul Electoral Central arată că din 73.016 de alegători care s-au prezentat la vot pe 29 iulie 57.297 au votat DA (78,47%), în timp ce 15.066 au votat NU (20,63%).

Alina Matis: Desant ’12

România porneşte mâine, cu dosare şi genţi, în operaţiunea „Desant”, pentru a-i da Uniunii Europene tocmai ce a zis că nu vrea: vorbe.

Indira Crasnea: Marea prefăcătorie şi mintea de pe urmă

Când nu se faultează pe la glezne în nesfârşite maratoane video, liderii în funcţie sau un pic suspendaţi fac pe oamenii de stat. Adică imită atitudinea responsabilă a acestora. Cer sfârşitul zgomotelor şi o bună guvernare. Sau declară cu o mină absolut serioasă: „De mâine, avem treabă”.

Adevărul

Războiul pentru cvorum

După ce s-au aflat la mai puţin de patru procente de a obţine cvorumul care îl înlătura pe Băsescu de la Cotroceni, social-liberalii au încercat, pe ultima sută de metri, să influenţeze decizia Curţii Constituţionale(CCR) de a invalida referendumul.

Mircea Vasilescu: Patapievici sau ICR?

Gata, s-a decis: conducerea ICR îşi dă demisia. Senatul va numi alta. Mai interesează pe cineva ce se va întâmpla cu instituţia?

Grigore Cartianu: Hai, că ne-am distrat!

Zarva ce a urmat referendumului din 29 iulie ne-a oferit câteva secvenţe memorabile. Chiar dacă lucrurile sunt încă grave, iar pagubele provocate de pucişti sunt de ordinul miliardelor de euro, trebuie să recunoaştem că au fost şi momente în care ne-am distrat pe cinste.

Dan Străuț: Iureşul politic, cât un viscol şi o secetă

Autorităţile sunt politizate, astfel că în locul unui sprijin ne-am pomenit cu un scandal fără precedent. Teribil an, 2012 ăsta! A început cu un viscol care ne-a provocat pierderi în economie de trei miliarde de euro, după care în vară a venit o secetă care ne-a costat alte două miliarde de euro.

Evenimentul Zilei

Protestul intelectualilor: Ce se întâmplă la ICR e o ruşine, o reglare de conturi faţă de Patapievici

Oamenii de cultură români sunt revoltaţi de situaţia de la ICR şi solidari în protestul împotriva demolării acestei instuţii. Gabriel Liiceanu, Victor Rebengiuc, Constantin Bălăceanu-Stolnici şi Ioana Pârvulescu sunt doar câţiva dintre cei care, contactaţi de EVZ, şi-au făcut publică dezaprobarea.

Resemnarea Kremlinului

„Vocea Rusiei” recunoaşte victoria lui Băsescu şi se teme de unirea cu Moldova. După o propagandă furibundă care a sprijnit făţiş USL şi tentativa de demitere a lui Traian Băsescu, radioul oficial al Kremlinului, „Vocea Rusiei”, pare să se fi resemnat cu revenirea acestuia la Cotroceni.

Silviu Sergiu: Sufletele moarte ale USL

Nu ştiu dacă Crin Antonescu l-a plagiat discret pe N.V. Gogol, când a deplâns incapacitatea instituţiilor de a ţine o evidenţă cât mai exactă a numărului de votanţi.

Vlad Nistor: Din nou despre România fracturată

Aventurile cele mai recente ale României sunt pentru un privitor relaxat cât se poate de halucinante.

Horia Tabacu: Dan Şova, prima victimă a Referendumului. Câteva explicaţii despre halucinaţiile Senatorului | VIDEO

Duminică seara, domnul Dan Şova a fost sacrificat de colegii lui de partid. A fost obligat, probabil, să iasă în faţa tuturor televiziunilor şi să anunţe o victorie zdrobitoare a USL.

ECONOMIC

România Liberă

Pod de bani transpartinic din vânzarea de energie ieftină

Scoaterea la lumină a mai multor documente semnate de oficiali din cadrul Hidroelectrica arată cum se făceau aranjamentele între în favoarea „băieţilor deştepţi” din energie de către oameni cu conexiuni în toate partidele politice.

Hotnews

EXCLUSIV UPDATE Costurile fixe estimate a fi suportate de Posta Romana in procesul de privatizare se ridica la circa 2,15 milioane lei – oficiali MCSI/Termenele estimate pentru privatizare

Costurile fixe estimate a fi suportate la nivelul Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) pe parcursul procesului de privatizare se ridica la aproximativ 2.150.000 lei, iar costurile legate de componenta variabila vor fi determinate in functie de ofertele primite, au declarat pentru HotNews.ro oficialii Ministerului Comunicatiilor (MCSI).

Cum se luau deciziile de prelungire a contractelor cu „baietii destepti” din energie

Prelungirea contractelor cu asa-numitii „baieti destepti” din energie a fost mult criticata in ultimii doi ani si a fost folosita si ca tema de campanie  electorala in lunile iunie- iulie 2012.

Gândul

Înmatriculările Dacia din Franţa s-au dublat în luna iulie, într-o piaţă auto în scădere

Numărul de autoturisme Dacia înmatriculate în Franţa s-a dublat în luna iulie comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care piaţa auto franceză continuă să înregistreze scăderi, reiese din datele comunicate miercuri de Comitetul Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA).

Adevărul

Deprecierea leului românesc, în atenţia FMI

BNR trebuie să găsească un echilibru între costurile devalorizării monedei şi cheltuielile cu menţinerea acesteia, cred experţii FMI.

Evenimentul Zilei

Cât va costa benzina la sfârşitul anului

Ultimele cinci luni din an ar putea scumpi cu încă 10% benzina.

Ziarul Financiar

Pariurile pe cursul de schimb de la sfârşitul anului arată spre 4,6 lei/euro

Perioada de foc prin care leul a trecut în ultimele săptă­mâni nu s-a încheiat în ciuda aşteptărilor privind o eventuală stabilizare a situaţiei după votul de la referendumul pentru demiterea preşedintelui.

Brokerii lui Juravle, jumătate din tranzacţiile de pe bursă în iulie

Firma de brokeraj Swiss Capital, condusă de Bogdan Juravle, a intermediat în luna iulie tranzacţii cu acţiuni în valoare de 494 mil. lei (109 mil. euro) reprezentând 46% din tranzacţiile totale derulate pe bursă în această perioadă.

Cea mai mare incertitudine statistică a României nu este numărul de votanţi, ci numărul de salariaţi

Dezbaterile politice din ultima perioadă, care au pus accentul mai ales pe diferenţele de statistici privind populaţia României de la recensământ vs. populaţia cu drept de vot nu fac decât să adâncească haosul statistic din societatea românească.

Capital

De ce își doresc românii să îmbătrânească

Cei care au călătorit în Vest au remarcat, fără doar și poate, diferența dintre „bătrânii lor și ai noștri“. Ai lor lucrează la 70 de ani, merg pe munte și la petreceri. Ai noștri vor să se pensioneze și să stea (cu excepțiile de rigoare).

Ioan Niculae acuză nereguli în raportările ANAF

Potrivit ultimei afișări postate pe site-ul Fiscului, Galaxy Tobacco, societate controlată de Ioan Niculae prin Interagro, apare cu datorii de 2.935.784.001 lei către bugetul de stat.

MEDIA

Hotnews

UPDATE Redactorul-sef de la Libertatea si adjunctul sau si-au dat demisia. Si directorul general Cancan a parasit publicatia

Ana Nita, redactor-sef al tabloidului Libertatea si Irinel Antoniu, redactor-sef adjunct, si-au anuntat astazi demisiile, scrie Paginademedia.ro. Pozitia de redactor sef interimar a fost preluata de Daniel Gorgonaru, seful sectiei politic.

România Liberă

Federaţia Română de Judo: Ciutacu şi Badea să-şi ceară scuze faţă de Alina Dumitru

Federaţia Română de Judo condamnă „atacurile nedemne” lansate împotriva Alinei Dumitru şi le solicită lui Victor Ciutacu şi Mircea Badea să ceară sportivei „scuzele cuvenite”, după ce aceştia ar fi jignit-o prin intermediul unei reţele de socializare, relatează Mediafax.

Pagina de Media

EXCLUSIV. Meciul Dinamo – Barcelona se va vedea pe Realitatea TV și pe Digi Sport

Posturile Realitatea TV și Digi Sport vor transmite partida Dinamo – Barcelona. Meciul se va disputa pe 11 august pe Arena Națională.

Iulie, luna știrilor. Antena 3 a urcat imediat după Pro TV

Situația politică agitată din ultima lună a ridicat știrile. Antena 3 a urcat pe locul doi, imediat după Pro TV, atât după media pe zi, dar și seara, în intervalul de maximă audiență.

Afacerile CME în România, minus 13,8 milioane de dolari în șase luni

Veniturile înregistrate de operațiunile Central European Media Enterprises (CME) în România în prima jumătate a lui 2012 au fost de 67,5 milioane de dolari. Acestea au suferit o scădere de circa 13,8 milioane de dolari, față de aceeași perioadă a lui 2011, când veniturile se ridicau la valoarea de 81,3 milioane de dolari.

Directorul executiv al Goldbach Audience pleacă pentru a se dedica proiectului LTV

Clement Nicolaescu pleacă din poziția de director executiv al Goldbach Audience (fosta ArboInteractive), pentru a se dedica proiectului LTV.ro.

EVENIMENT

Evenimentul Zilei

Nati Meir, cariera escrocului incurabil

Fostul candidat la Cotroceni, „moştenitorul” a două miliarde de dolari, a ţepuit din nou şomerii cu locuri de muncă.

PROGNOZA METEO. În sud-estul ţării se întoarce CANICULA

Vremea va deveni călduroasă, local caniculară după- amiaza în sud – estul ţării.

Adevărul

Societatea civilă: reconcilierea naţională, extremă urgenţă

Voci importante ale elitei româneşti se raliază apelului făcut de ziarul „Adevărul“ către politicieni şi le solicită acestora să înceteze disputele care au răvăşit România.

Curg dosarele penale pe numele lui Blejnar

Fostul şef al ANAF este cercetat într-un nou caz de evaziune fiscală, de către DIICOT Braşov. Ca şi în dosarul de la DNA, el este învinuit alături de Codruţ Marta.

România LIberă

Proiectul Avatar vizează nemurirea

„Iniţiativa 2045″ este numele de cod al proiectului unui miliardar rus, susţinut de Dalai Lama, care constă în obţinerea imortalităţii cibernetice.

JOCURILE OLIMPICE 2012 Roxana Cocoş a câştigat MEDALIA DE ARGINT la haltere, a şasea pentru România la JO

Halterofila Roxana Cocoş a câştigat, miercuri, medalia de argint, în finala categoriei 69 de kilograme, a şasea pentru delegaţia României, la Jocurile Olimpice de la Londra, potrivit Mediafax.

Cultură şi rock la Artmania 2012 / My Dying Bride şi Die Toten Hosen, greii de pe afişul festivalului

Trupa britanică My Dying Bride şi germanii de la Die Toten Hosen vor ţine capul de afiş al celei de-a şaptea ediţii a Festivalului ARTmania, care va avea loc între 6 şi 12 august, la Sibiu.

Hotnews

EXCLUSIV FOTOGALERIE Bloc de patru etaje peste cladirea fostului restaurant „Cina”, monument istoric

Cladirea celebrului restaurant „Cina”, de langa Ateneul Roman, ar putea fi demolata partial si integrata intr-o constructie noua, de patru etaje (25 metri inaltime),  potrivit unui proiect imobiliar prezentat, miercuri, la Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei.

EXTERNE

Adevărul

Belarusul, atacat cu ursuleţi de pluş

Preşedintele Aleksander Lukaşenko a concediat doi generali după intrarea neautorizată în spaţiul aerian al ţării a unui avion care a paraşutat ursuleţi de jucărie ce purtau mesaje prodemocraţie.

Gândul

MAE începe operaţiunea „Desant” pentru reabilitarea imaginii României în Europa

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce începe de mâine o acţiune de informare a liderilor europeni cu privire la evenimentele politice recente din România.

Hotnews

Bulgaria va organiza un referendum cu privire la constructia centralei nucleare Belene

Prim-ministrul bulgar Boiko Borisov, impreuna cu cabinetul sau si partidul GERB aflat la guvernare, sprijina organizarea unui referendum cu privire la constructia centralei nucleare de la Belene, proiectul fiind in prezent abandonat, anunta Novinite.

Siria: Bashar al-Assad nu a mai fost vazut in public de la moartea cumnatului sau

Presedintele sirian Bashar al-Assad nu a mai fost vazut in public de peste doua saptamani, dupa explozia care l-a ucis pe cumnatul sau si pe alti trei oficiali de rang inalt din Damasc, pe 18 iulie, anunta The Guardian.

Politia bulgara a prezentat o imagine in care este reconstruita fata presupusului autor al atacului de la Burgas

Expertii bulgari au realizat o imagine in care reconstruiesc fata presupusului autor al atacului cu bomba din Burgas (Bulgaria), in care si-au pierdut viata 8 persoane, a anuntat ministrul de interne bulgar, citat de Reuters.

Tags: