REVISTA PRESEI – Marți, 31 iulie: Ecouri după referendum și vizita delegației FMI în România – principalele subiecte

REVISTA PRESEI – Marți, 31 iulie: Ecouri după referendum și vizita delegației FMI în România - principalele subiecte
Foto: Adevarul.ro

Ecourile referendumului de duminică pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu continuă să răzbată și marți în întreaga presă a țării. Biroul Electoral Central a anunțat rezultatele oficiale după centralizarea datelor din majoritatea secțiilor de votare. Premierul Victor Ponta a declarat că nu va participa la ședințele CSAT dacă Traian Băsescu revine la Cotroceni.

Publicațiile economice vorbesc despre vizita Delegației FMI în România care începe marți și se va încheia pe 13 august. Reprezentanții Instituției vor discuta, în cadrul misiunii de evaluare a acordului preventiv, despre micşorarea TVA din 2013, majorarea salariilor bugetarilor și despre posibilitatea semnării unui nou împrumut.

Prima medalie de aur a României la Jocurile Olimpice de la Londra a fost câștigată de Alin Moldoveanu, care s-a impus în finala de la puşcă cu aer comprimat 10 metri, Corina Căprioriu a cucerit argintul la judo, după ce a pierdut finala în fața japonezei Kaori Matsumoto, iar Adrian Crișan s-a calificat ”în sferturi” la tenis de masă.

Principalele titluri ale zilei de marți, 31 iulie:


POLITICĂ

Adevărul

Traian Băsescu, preşedintele Nordului

Preşedintele suspendat revine la Cotroceni graţie românilor din Ardeal şi, surprinzător, din Moldova, care au absentat de la urne. Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat ieri rezultatele oficiale înregistrate la referendumul pentru demiterea preşedintelui după centralizarea a 99,97% din secţiile de votare.

Ponta: Eu îl dispreţuiesc pe Băsescu. Dacă revine la Cotroceni nu voi participa la ședințele CSAT

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că dacă CCR va decide că Traian Băsescu trebuie să rămână la Cotroceni, el nu îl va împiedica să îşi exercite atribuţiile de preşedinte, dar nu se va afişa cu el şi nici nu va participa la şedinţele CSAT.

Sabin Orcan: Ia cuvântul bătrânul bolşevic!

Peroraţiile dlui Iliescu vin parcă din alte vremuri şi de pe alte meridiane. Dacă n-ar fi deschis gura, ca să ne împărtăşească nişte frânturi din străfundurile gândirii sale comuniste, aş fi fost tentat să cred că Ion Iliescu nu mai e ce-a fost.

Grigore Cartianu: Cu urna pe uliţă

Ca să obţii procente de participare la vot de 74-75% la nivel de judeţ, trebuie să convingi să dea cu ştampila toată populaţia cu drept de vot, iar pe deasupra să mai aduci şi câteva sute de autocare pline cu sârbi sau cu bulgari!

George Rădulescu: Combinaţii, frate!

Deşi detest certitudinile, mai ales în plan social şi politic, sunt sigur de un lucru: niciodată românii nu s-au simţit mai rău în ţara lor ca acum.

România Liberă

USL se războieşte cu toţi. Cu electoratul, cu CCR, cu Băsescu

Încă de duminică noaptea, când numărătorile paralele şi comunicatele BEC spulberau speranţa liderilor USL că au câştigat referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, discursul puterii s-a îmbogăţit cu noi ţinte. Primii au fost luaţi în vizor „tupilaţii”, ungurii şi „laşii”. Apoi, luni au fost luaţi drept ţinte şi judecătorii CCR, care ar trebui, după USL, să nesocotească legile.

Boc: USL trebuie să înveţe lecţia coabitării

Fostul premier, primarul PDL al Clujului, Emil Boc, este de părere că reprezentanţii USL vor trebui să înveţe să coabiteze cu preşedintele Traian Băsescu, după ce USL a eşuat în încercarea de a-l demite pe şeful statului.

REZULTATE REFERENDUM 2012 Băsescu: Din nefericire pentru Ponta, sunt mai puternic ca oricând după acest vot

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, duminică noaptea, că el se consideră „mai puternic ca oricând” după votul de la referendum, chiar dacă premierul Victor Ponta a spus că nu poate fi legitim ca şef al statului după ce „opt milioane” de cetăţeni au votat împotriva lui.

Laurențiu Mihu: Referendum: câteva concluzii după votul maghiarilor

Invalidarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu va influenţa mai mult ca orice prestaţia USL la alegerile parlamentare din toamnă şi chiar negocierile pentru formarea unui nou guvern.

Hotnews

Victor Ponta: CCR are dreptul sa ceara informatii de la INS si MAI inainte de a lua o decizie cu privire la referendum / Sa fii presedinte cand nici macar tu nu te votezi, cu siguranta vom intra intr-o carte foarte neagra

„Exista o singura posibilitatea foarte clara. Ce va fi decis de CCR, va fi aplicat si respectat de Guvern”, a declarat premierul Victor Ponta, luni seara, la Realitatea TV.

Dan Tapalagă: Esecul revolutiei borfasilor. Cateva concluzii

Revolutia borfasilor s-a incheiat asa cum a inceput: prin agresarea violenta a regulilor. La olimpiada referendumului, vorba unui amic de pe Facebook, USL a castigat detasat proba la furt electoral stafeta.

Evenimentul Zilei

Războiul continuă: USL va trece România prin foc şi sabie

Analiştii cred că este imposibil ca lupta politică să se încheie aici. Ne aşteaptă patru luni de scandaluri, mai ales că nu politicienii plătesc nota de plată.

Crin Antonescu nu dă semne că s-ar retrage din politică

Șeful liberalilor a promis acest lucru în caz de eșec la referendum. Poziția sa în partid s-a șubrezit.

Întrecerea socialistă a baronilor USL. Ei au dublat producţia de voturi!

După o mobilizare ca pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, „noii secretari” de partid ai USL s-au bătut în raportări stahanoviste. Sate uitate au fost invadate de turişti.

Adrian Pătrușcă: Amară ca fierea e umilinţa înfrângerii

E miezul nopţii şi preşedintele interimar vorbeşte. Cuvintele, înecăcioase ca rumeguşul, se lasă greu măcinate. Măselele îi scrâşnesc, se poticnesc în silabe. El, steaua uşor răscoaptă a oratoriei, astrul palid al elocinţei, este dezabuzat ca după o roială spartă.

Sorin Ioniță: Ţara de după Ponta. Episodul 2

Nu-i frumos să te citezi singur, ba chiar e un semn de paranoia incipientă, însă, cu tot riscul, trebuie s-o fac: acum fix o lună spuneam aici că Victor Ponta este un tânăr politician cu un mare viitor în spatele său, în care multă lume bună investise enorm (şi niţel naiv, dar nu le spuneţi, că sunt foarte orgolioşi), dar care s-a consumat rapid ca o feştilă în doar trei luni, mizând pe o strategie complet greşită.

Horia Tabacu: Dacă-i bărbat, Mircea Badea să o provoace la luptă pe Alina Dumitru

Imediat după ce s-au anunţat rezultatele referendumului figurile principalilor oameni de televiziune de la Antena 3 denotau delir, halucinaţii vizuale sau auditive majore, tremurături ale feţei şi ale membrelor, transpiraţii abundente, accelerare a ritmului cardiac, febră, aprecierea greşită a realităţii, agitaţie psihomotorie severă.

Gândul

REFERENDUM 2012. Atenţie, numără Şova! Cum a câştigat şi pierdut USL, într-o singură noapte, UN MILION DE VOTURI. VIDEO

Noaptea de la REFERENDUM 2012. PSD anunţă că a câştigat: referendumul e validat. Burtiere galbene la TV: S-a trecut de 50 la sută! 51, 52 şi încă se numără! Experienţa lui Mircea Geoană cu a lui „Mihaela, dragostea mea” a fost repetată de Liviu Dragnea şi Dan Şova cu ocazia referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Cristian Tudor Popescu: Democraţia – violată în grup şi nesatisfăcută

 Referendumul a fost violat înainte ca primul cetăţean să-şi depună votul în urnă. În sine, consultarea cetăţenilor este cel mai cinstit act democratic cu putinţă, pentru că poporul hotărăşte el însuşi, în totalitatea lui, nu prin reprezentanţi.

Marian Sultănoiu: Un sondaj-mamut din care n-a câştigat nimeni

Rezultatul votului pentru referendumul de demitere a preşedintelui, din 29 iulie, este consecinţa lipsei de experienţă politică, la vârf, a tandemului Antonescu-Ponta şi a tânărului şi prea emoţionatului lor staff.

Rodica Ciobanu: Instinctul pierdut al lui Ion Iliescu

După şaizeci de ani de politică, în care le-a văzut pe toate, mă aşteptam ca fostul preşedinte Ion Iliescu să privească oarecum olimpian cafteala dintre USL şi suspedatul Traian Băsescu.


ECONOMIC

România Lilberă

FMI: şi TVA mic şi salarii mari?

Oficialii FMI şi cei ai Guvernului vor începe de azi discuţii sensibile, precum micşorarea TVA din 2013, majorarea salariilor bugetarilor, posibilitatea semnării unui nou împrumut valabil cu începere din 2013.

Ziarul Financiar

Gata cu politica! Stăviliţi seceta, atrageţi fonduri UE, listaţi RA-APPS pe bursă, puneţi manageri privaţi şi treceţi munţii cu o autostradă

Ziarul Financiar a identificat 10 puncte-cheie de pe agenda guvernului de care miniştrii trebuie să se apuce nu de mâine, ci de astăzi, pentru a relansa economia. În primul rând, trebuie stăvilită seceta printr-un program naţional de irigaţii. Apoi, pe agendă trebuie să fie privatizarea managementului companiilor de stat până la sfârşitul acestui an.

Leul a recuperat în câteva ore terenul pierdut timp de zece zile

Publicarea rezultatului de la referendumul pentru demiterea preşedintelui a generat o schimbare la 180 de grade pe piaţa valutară, leul apreciindu-se cu 1,2% într-o singură zi, şi a dus la stabilizarea riscului de ţară şi a randamentelor la titlurile de stat.

Indexul imobiliar al ZF: Preţurile apartamentelor scad în euro. În lei plăteşti mai mult

Preţurile medii ale apartamentelor cu trei camere din Bucureşti au scăzut în luna iulie cu 0,3%, atingând nivelul de 76.950 de euro, un nou minim al ultimilor ani, dar deprecierea puternică a leului face că valorile în lei să fie cu 2% mai mari decât în iunie, arată datele Indicelui imobiliar realizat de ZF, în colaborare cu firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Cristian Sporiş se întoarce la Raiffeisen ca vicepreşedinte

Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe Cris­tian Sporiş se va întoarce în luna august la Raiffeisen Bank, unde va prelua poziţia de vicepreşedinte responsabil cu divizia corporate a băncii, deţinută anterior de Marinel Burduja.

Hotnews

UPDATE Gigantul media Naspers cumpara 70% din eMag, retailer care a avut afaceri de peste 140 milioane euro in 2011. Sebastian Ghita a iesit din actionariat

Gigantul media Naspers care detine in Romania Pay U, autovit.ro si alte site-uri va prelua 70% din actiunile retailer-ului online eMag, arata o informare catre parteneri, obtinuta de HotNews.

Capital

OPINIE-ȘOC: Germania ar putea intra în FALIMENT

Germania va trebui să plătească o parte substanțială din datoria publică a zonei euro, scrie Cprofesorul de economie internațională Charles Wyplosz într-un editorial publicat pe site-ul eurointelligence.com, care arată că factura este mai mare cu cât așteptarea este mai mare.

Răzvan Amariei: Democraţia şi stomacul

«Nu mă interesează că fură dacă face ceva şi pentru oameni». Dacă aş fi primit câte un euro de fiecare dată când am auzit vorbele astea, acum n-aş scrie articole la 38 de grade, ci aş sta întins la umbra unui palmier pe vreo plajă exotică. Ceva-ul cu pricina variază de la caz la caz.

Bursa

Nu mai sunt cereale pe piață

Agricultorii nu-şi mai vând cerealele, pentru că nu ştiu ce le rezervă viitorul, ne-a spus Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

MEDIA

Adevărul

Culmea tupeului! Mircea Badea: „Mă simt tâlhărit de Alina Dumitru! E naivă. Aştept scuzele ei!“

După ce a ironizat modul în care vicecampioana olimpică a cedat în finală, în faţa unei adversare din Brazilia, prezentatorul emisiunii „În gura presei” a susţinut că, de fapt, el e victima în scandalul care a indignat România.

Prezenţa la urne, diversiunea televiziunilor

Dincolo de votul în bikini, atacurile politice şi suspiciunile de fraudă, care au fost la ordinea zilei pe micile ecrane pe tot parcursul zilei de duminică, televiziunile de ştiri au recurs şi la tehnici de manipulare, în funcţie de interesele politice ale fiecăreia.

Pagina de Media

Jocul de-a estimarea pe posturile de știri. Estimările partidelor, armă subtilă?

Televiziunile de știri s-au bătut în cifre în ziua referendumului. Cifre cu potențial puternic de a influența publicul: estimările prezenței la vot. Unele posturi de știri au ales să dea doar estimările USL, care ofereau cifre mai mari decât cele ale Biroului Electoral Central.

EXCLUSIV. Mihnea Măruță, redactor-șef la Adevărul. Grigore Cartianu, director editorial.

Mihnea Măruță revine în Capitală, după o lungă absență, în calitate de redactor-șef al ziarului Adevărul. Grigore Cartianu, cel care a deținut până acum această funcție, a fost numit director editorial.

Antena 3 și România TV au furat startul la exit-poll

Antena 3 și România TV nu au mai așteptat ora 23.00 (fix), așa cum spune legea, pentru a difuza datele de la exit-poll. Cele două televiziuni au furat startul, după cum se poate vedea în capturile făcute de Paginademedia.ro.

AUDIENȚE. Ziua Referendumului a fost, de departe, a Antenei 3

Antena 3 a fost cea mai urmărită televiziune în ziua referendumului. Canalul de știri al Intact s-a plasat pe primul loc, înainte de Pro TV și de Antena 1, atât în mediul urban, cât și la nivelul întregii țări.

EVENIMENT

Gândul

LONDRA 2012. Alin Moldoveanu, aur pentru România la tir. Corina Căprioriu, argint la judo

Alin Moldoveanu a adus prima medalie de aur României la Jocurile Olimpice de la Londra. El s-a impus în finala de la puşcă cu aer comprimat 10 metri. Tot astăzi, după câteva ore, judoka noastră, Corina Căprioriu, şi-a asigurat o medalie la categoria 57 de kg după o superbă victorie prin ippon în semifinala cu americanca Marti Malloy.

România Liberă

Profesorii cer retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta

Mai multi profesori universitari, majoritatea de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, au trimis ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, o scrisoare deschisă in care cer să ii retragă titlul de doctor în drept premierului Victor Ponta, informeaza Mediafax.

Adevărul

Sancţiuni aplicate pentru abateri de la prevederile Codului Rutier

Lucrători din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele din municipiul şi judeţul Brăila pentru prevenirea şi combaterea comiterii infracţiunilor şi contravenţiilor rutiere.

Evenimentul Zilei

JO 2012: Adrian Crișan s-a calificat în „sferturi”.

Jucătorul român de tenis de masă a trecut în „optimi” de germanul Timo Boll.

EXTERNE

Evenimentul Zilei

„Instabilitatea din România trebuie să ia sfârşit”

Liderii europeni îndeamnă partidele din România să lase lupta politică deoparte şi să se concentreze pe reforme economice şi juridice.

România Liberă

Pussy Riot riscă şapte ani de închisoare

Represiune. Grupul punk care a protestat împotriva lui Putin, judecat în cuşcă, la fel ca Mihail Hodorkovski. Ieri a început la Moscova procesul celor trei membre ale grupului punk Pussy Riot care au protestat în februarie în altarul Catedralei Iisus Hristos Mântuitorul împotriva susţinerii pe care Biserica Ortodoxă o acordă lui Vladimir Putin. Cele trei tinere sunt judecate pentru „huliganism motivat de ură religioasă sau ostilitate”.

Adevărul

Derive autoritariste în Europa Centrală

Calitatea democraţiei s-a deteriorat în mai multe ţări din centrul şi sud-estul continentului, cu încălcări masive ale drepturilor democratice şi ale statului de drept.

Masacrul din Colorado: 140 de capete de acuzare pentru atacatorul care se crede Joker

Nu mai puţin de 24 de capete de acuzare pentru crimă şi 116 pentru tentativă de omor au fost formulate împotriva presupusului autor al atacului armat soldat cu 12 morţi şi 58 de răniţi într-un cinematograf din Aurora (statul Colorado).