REVISTA PRESEI – Vineri, 3 august: Colaps politic în urma deciziei CCR de a amâna pronunțarea în cazul referendumului și deprecierea leului – principalele subiecte

REVISTA PRESEI – Vineri, 3 august: Colaps politic în urma deciziei CCR de a amâna pronunțarea în cazul referendumului și deprecierea leului - principalele subiecte
Foto: Adevarul.ro

Principalul subiect tratat, vineri, de întreaga presă a țării este cel referitor la decizia Curții Constituționale a României de a amâna verdictul privind referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu timp de 40 de zile, până la data de 12 septembrie. CCR a cerut actualizarea listelor electorale.

Economia României ar putea reveni pe un făgaș cât de cât normal dacă jocurile politice s-ar încheia. Analiștii văd însă un viitor economic sumbru pentru țara noastră din cauza crizei politice, cu o depreciere continuă a leului până pe 12 septembrie.

Horia-Roman Patapievici și ceilalţi membri din conducerea Institutului Cultural Român şi-au anunţat demisia, în semn de protest faţă de trecerea ICR la Senat.

Mihaela Ursuleasa, o pianistă română apreciată pe plan internațional, a decedat miercuri din cauze încă necunoscute. Artista avea 34 de ani.

Pe plan extern, Kofi Annan a demisionat din funcţia de emisar internaţional pentru Siria, iar Coreea de Nord cere ajutor alimentar de urgenţă în urma inundaţiilor din luna iulie, care au făcut ravagii în țară.

Principalele titluri ale zilei de vineri, 3 august:

POLITICĂ

Adevărul

România, în colaps politic

Curtea Constituţională a amânat pentru 12 septembrie adoptarea unei decizii privind referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. CCR vrea actualizarea listelor electorale.

Grigore Cartianu: Vocea lui Rus şi Vocea Rusiei

Din ziua declanşării loviturii de stat – luni, 2 iulie 2012 –, România a intrat într-o evoluţie extrem de periculoasă. De ieri – joi, 2 august 2012 –, statul român se află în colaps.

Mălin Bot: Trei motive mari şi late pentru invalidarea referendumului

Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu este un fiasco total. Tentativele de manipulare din ultimele două zile sunt la fel de lamentabile ca organizarea acestui scrutin.

Gândul

Cristian Tudor Popescu: Recensământul moroilor şi pretutindenarilor electorali

O lună de zile. Cu atât a fost întârziată comunicarea rezultatului pentru preşedinţia SUA, în 2000,  ca să poată fi renumărate voturile din statul Florida, prin decizia Curţii Constituţionale.

Florin Negruțiu: Încă 40 de zile de balamuc

Amânarea verdictului CCR nu este o bucurie pentru nimeni. Prelungirea nebuniei încă 40 de zile nu poate fi benefică decât pentru veselii de serviciu. Majoritatea românilor care plătesc rate s-au luat probabil cu mâinile de cap. Câteva observaţii la cald.

Indira Crasnea: Marea prefăcătorie şi mintea de pe urmă

Când nu se faultează pe la glezne în nesfârşite maratoane video, liderii în funcţie sau un pic suspendaţi fac pe oamenii de stat. Adică imită atitudinea responsabilă a acestora. Cer sfârşitul zgomotelor şi o bună guvernare. Sau declară cu o mină absolut serioasă: „De mâine, avem treabă”.

REFERENDUM 2012. Ce minuni au făcut primarii din cele 50 de localităţi care au raportat prezenţă de peste 100 %. „A venit mireasa cu toată nunta la secţia de votare. Am şi poze”. EXCLUSIV

50 de localitatăţi din România, în special din judeţele Olt, Mehedinţi şi Teleorman, au reuşit performanţa de a înregistra o prezenţă la vot de peste 100%. Majoritatea primarilor din aceste localităţi sunt membri ai PSD sau PNL.

România Liberă

Parchetul General a ridicat listele electorale de la Autoritatea Electorală Permanentă

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au ridicat în cursul zilei de joi, 2 august, listele cu votanţii de la referendum de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), au declarat pentu RL surse din cadrul acestei instituţii.

Rădulescu (PDL) detonează bomba: PSD a votat pentru menţinerea pragului electoral

Liderul PDL Cristian Rădulescu dezvăluie că PSD a votat pentru menţinerea pragului electoral de 50% plus unu la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, care a avut loc pe 29 iulie.

Curtea a cedat. Încă o instituţie a fost îngenuncheată

De ieri, 46,24% nu este mai mic decât 50% plus unu. Cum este, de fapt, vom afla pe 12 septembrie, dată până la care judecătorii Curţii Constituţionale au amânat validarea sau invalidarea referendumului. O explicaţie la această surprinzătoare decizie s-ar putea găsi în coloratura politică a Curţii, care face aproape imposibilă atingerea unei majorităţi de două treimi, necesară, potrivit legii, în cazul referendumului.

Hotnews

Dan Tapalaga: Cateva observatii despre o decizie cruciala amanata

Decizia Curtii Constitutionale de a amana un verdict in cazul validarii sau invalidarii referendumului pana la data de 12 septembrie este aberanta, de rea credinta si ilogica, nici pe departe fireasca si normala intr-o democratie asa cum o  prezinta unii politicieni si analisti.

Procurorii Parchetului General verifica listele electorale de la referendumul din 29 iulie

Procurorii de la Parchetul General au ridicat joi seara listele electorale de la Autoritatea Electorala Permanenta pe baza carora a fost organizat referendumul din 29 iulie, potrivit RTV.

Presa internationala despre hotararea Curtii Constitutionale de a amana pana pe 12 septembrie decizia privind validarea referendumului

Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat pentru 12 septembrie decizia finala privind validarea sau invalidarea referendumului de demitere a presedintelui suspendat Traian Basescu, anunta un comunicat al institutiei.

Jurnalul Național

11 septembrie şi încă o zi pentru Băsescu

Decizia referitoare la referendum, amânată pentru 12 septembrie! Aspazia Cojocaru: „Referendumul trebuia anulat pentru că s-a bazat pe date false!”

Dan Constantin: România, corigentă la aritmetica de clasa a IV-a

România a devenit în ultimele zile o ţară de socotitori. După decenii în care nu prea ne-a păsat de şcoală, descoperim că avem nevoie să socotim exact, să ştim cum e cu adunarea, scăderea şi împărţitul la doi plus unu. Operaţiunile matematice simple au devenit preocuparea analiştilor politici, a juriştilor de marcă.

Victor Ciutacu: Jos chiloţii de Superman!

Prin graţia aproape divină a Curţii Constituţionale, căpătată ca efect al presiunilor europene pe Axa Merkel-Barroso, preşediintele suspendat mai rămâne o vreme suspendat, iar interimarul, tot interimar.

Evenimentul Zilei

Lovitura de stat marca USL continuă. CCR și-a dovedit impotența constituțională

Un vot le-a lipsit judecătorilor CCR să ia o decizie. Balanţa a fost înclinată de Valentin Puskas care s-a temut de „răzbunarea” lui Victor Ponta.

Gabriel Gachi: Mesajul USL: transformăm România în ţară bananieră, dar nu ne oprim

Victor Ponta n-a glumit când a spus că pentru el Traian Băsescu nu mai există. Liderii USL n-au glumit când au spus că după referendum, în funcţie de rezultat, vom avea linişte sau război.

Mircea Cărtărescu: Pe buza prăpastiei

Stau în faţa claviaturii computerului meu, după ce Curtea s-a pronunţat, cu sentimentul că nu mai e, de fapt, nimic de spus. Că nu mai am, de fapt, cui şi ce să-i spun.

Vladimir Tismăneanu: Ce-ar fi spus E. Lovinescu: Scrisoare catre Horia Patapievici, Mircea Mihaies si Tania Radu

Dragii mei Horia, Mircea si Tania, Au fost ani minunati, ati realizat lucruri ce pareau de neimaginat in aceasta Romanie mereu nauca si macinata de atatea uri.

Kamikaze

La ce rahat ne-a folosit referendumul?

Întâi de toate, vreau să le transmit tuturor românilor înscriși pe listele electorale, fie că au votat, fie că nu, gluma preferată a nașului meu, la masa de Revelion, când invitații îl întrebau ostentativ dacă dă un șpriț și a doua zi, de onomastică.

Absolut toate renumărările cerute în urma deciziei CCR

S-a votat la referendum: 46% dintre români și-au exprimat dreptul constituțional de vot. Dar stați! 46% din ce?! Păi, nimeni nu știe. Înainte de referendum eram siguri câți suntem, a zis-o chiar ministrul Rus. Acum, însă, habar n-avem. Curtea Constituțională a cerut să se renumere.


ECONOMIC

Ziarul Financiar

Isărescu: Au fost ieşiri de capital care au afectat cursul, dar avem spaţiu de manevră pentru a-l susţine

Ieşirile de capital străin din ultima vreme şi presiunile exercitate asupra leului au cântărit greu în decizia de ieri a consiliului de administraţie al Băncii Naţionale care a menţinut dobânda-cheie la nivelul de 5,25% pe an pentru a treia şedinţă de politică monetară la rând.

Ce s-a întâmplat cu cele mai mari 16 firme intrate în insolvenţă la începutul crizei. Afaceri în scădere cu 1 miliard de euro şi 9.000 de angajaţi mai puţin

Securea insolvenţei a tăiat adânc în afacerile primelor companii mari care au intrat în incapacitate de plată în perioada 2008-2009 – afacerile au scăzut cu circa 83%, iar numărul de angajaţi s-a redus cu 75%, arată o analiză a ZF asupra evoluţiei a 16 companii.

Capital

Deprecierea leului și criza obligă BNR să țină dobânda cheie la 5,25%

Motivați de aversiunea scăzută la risc a investitorilor și ieșirile masive de capital care depreciază leul, BNR păstrează o politică monetară prudentă, înghețând dobânda cheie la 5,25%. Inflația a început să crească.

VEZI ce maşini conduc milionarii din tehnologie

Unii conduc maşini modeste, alţii limuzine extravagante, însă toţi s-au îmbogăţit din afacerile dezvoltate în tehnologie şi aleg să-şi cheltuiască banii în mod diferit.

PREMIERĂ: Cel mai utilizat sistem de operare timp de zece ani a pierdut supremația și în România

Luna iunie a fost ultima lună în care Windows XP a mai deținut poziția de lider privind cota de piață în România. Cifrele StatCounter din luna iulie arată că cel mai răspândit sistem de operare din România este Windows 7.

Adevărul

Prognoză proastă pentru români! Deprecierea leului va continua cel puţin până la decizia Curţii Constituţionale

Amânarea deciziei Curţii Constituţionale pe referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu va influenţa în continuare evoluţia monedei naţionale. Analiştii sunt de părere că deprecierea leului va continua până în 12 septembrie.

Isărescu: Detensionarea situaţiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult

Guvernatorul BNR crede că economia ar avea de câştigat dacă războiul politic s-ar încheia. Curtea Constituţională a amânat ieri decizia privind referendumul, iar analiştii văd un viitor sumbru.

Hotnews

Raportul Curtii de Conturi: De ce trebuie restructurat ANAF

Restructurarea ANAF, solicitata de Banca Mondiala si de catre FMI, are la baza constatarile unui Raport al Curtii de Conturi, extrem de dezavantajos la adresa Fiscului roman.

MEDIA

Adevărul

Claudiu Săftoiu va propune Consiliului de Administraţie al TVR demiterea Comitetului Director

Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, va propune Consiliului de Administraţie al TVR demiterea Comitetului Director (CD) al instituţiei, solicitarea fiind întemeiată pe analiza rapoartelor de activitate ale membrilor CD pe ultimele 6 luni.

Pagina de Media

3 august: Fostul șef de la radio, consilier la TVR. Publicitate online de 40 de miliarde de dolari în SUA!

SCHIMBĂ RADIO CU TV. Fostul președinte al Radioului public, Demeter Andras Istvan, care și-a dat demisia din această funcție în iunie, se numără printre consilierii noului președinte al TVR, Claudiu Săftoiu, potrivit informațiilor furnizate HotNews.ro de Televiziunea publică.

TVS devine Digi 24 Oradea. Digi preia studioul, oamenii și licența

Postul orădean local TVS (înființat în urmă cu 19 ani) se transformă, din 6 august, în Digi 24 Oradea. Echipa fostului post local de televiziune va trece la canalul de știri al RCS.

2 august: Meciurile naționalei de acasă, pe Antena 1. Pleacă directorul Cancan

FOTBAL PE ANTENA 1. Postul de televiziune Antena 1 va transmite meciurile de pe teren propriu ale echipei naţionale din preliminariile Cupei Mondiale 2014, informează site-ul oficial al Federaţiei Române de Fotbal, scrie Jurnalul Național. Lucian Romașcanu, director general Cancan, nu și-a mai prelungit contractul cu tabloidul.”Dată fiind conjuctura actuală, am decis să nu mai prelungim contractul“, a declarat Romașcanu pentru Hotnews.

EVENIMENT

România Liberă

România reală se usucă de secetă

Şefii direcţiilor agricole judeţene din 12 judeţe ale ţării sunt puşi de MADR să facă un recensământ al suprafeţelor calamitate. Însă nici n-apucă să redacteze notele către minister, că cifrele se schimbă de la o zi la alta. În creştere.

Diamandi Ionescu, omul care i-a gonit pe comunişti din Muntele Băişorii

Liderul grupului de rezistenţă a încercat să-i răscoale pe moţi, întocmai ca pe vremea lui Horea, Cloşca şi Crişan.

Adevărul

ICR, decapitat

Ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Institutului Cultural Român, H.-R. Patapievici, şi-a anunţat demisia, alături de ceilalţi membri din conducere, protestând faţă de trecerea ICR la Senat.

A murit una dintre cele mai talentate pianiste române, Mihaela Ursuleasa

Pianista română apreciată pe toate marile scene ale lumii, Mihaela Ursuleasa, a decedat miercuri, 1 august, la vârsta de 34 de ani, din cauze încă necunoscute.

Legea sănătăţii: spune-mi de ce te îmbolnăveşti ca să-ţi spun cât plăteşti

Noul proiect de lege privind reforma în sănătate prevede ca pacienţii să fie asiguraţi doar pentru bolile costisitoare, pentru celelalte trebuind să scoată bani din buzunar.

EXCLUSIV ONLINE Crucea uraniului: povestea minerilor iradiaţi pentru 1.200 de lei pe lună FOTO

În localitatea Crucea, în Suceava, 300 de ortaci au ales să trăiască mai puţin decât alţii pentru numai 1.200 de lei pe lună. Ortacii s-au blocat acum în singura mină de uraniu funcţională din România, în semn de protest pentru lefurile prăfuite.

Marile puteri ne-au dominat din nou

În finala la individual compus, Sandra Izbaşa şi Larisa Iordache au cedat în faţa rivalelor din SUA şi Rusia, încheind concursul pe locul 5, respectiv pe locul 9. Ne mai rămân finalele pe aparate.

„Săream pe ciment, pe iarbă, din copaci“

Multiplul campion mondial şi european Marian Drăgulescu (31 de ani) vorbeşte despre entuziasmul cu care executa, în copilărie, acrobaţiile deprinse în sala de gimnastică.

Gândul

Este încălzirea globală doar PROPAGANDĂ? „Climatoscepticii” au dat publicităţii propriile măsurători iar ceea ce au descoperit i-a uimit şi pe ei

Zece oameni de ştiinţă de la unul dintre cele mai mai importante proiecte de măsurarea temperaturii de la suprafaţa Pământului au ajuns la concluzia că temperatura de la suprafaţa Pământului a crescut aproape în întregime din cauza acţiunii oamenilor.

Prosport

EXCLUSIV Un super proiect moare înainte de a se naşte! Promiteau un super stadion şi o echipă de top, dar totul s-a năruit! Vezi ce s-a întâmplat

Anticipată de specialişti după eşecul PDL la alegerile locale din Dâmboviţa, desfiinţarea Chindiei Târgovişte pare o chestiune de zile. Principalul susţinător al clubului în perioada iunie 2010-iunie 2012, Consiliul Judeţean, a alocat doar 22.000 de euro în proaspătul mandat al lui Adrian Ţuţuianu, existând promisiuni că în iarnă s-ar putea implica în aceeaşi măsură, dacă bugetul o va permite.

Hotnews

Preliminarii EL: Seara de cosmar pentru echipele romanesti: Heerenveen – Rapid 4-0 / Steaua – Spartak Trnava 0-1

Echipele Rapid Bucuresti si Steaua Bucuresti au pierdut confruntarile contand pentru prima mansa a turului trei preliminar al Europa League.

Kamikaze

Olimpiadă: Doamnă, deși nu sînteţi domn, cum i-aţi bătut pe domnii?

Da, Ye Shiwen e încă la vîrsta la care “domnişoară” ar fi apelativul firesc. Dar “Marea Domnişoară a Nataţiei” ar suna bizar. “Marea Nu Ştim Exact Ce” ar fi complet derutant.

Click

EXCLUSIV! Nevasta lui Ţociu: «Au mai fost femei, asta nu e prima!»

Nicoleta îi ia apărarea actorului care a fost surprins făcând sex pe plajă cu amanta.

Evenimentul Zilei

Tudor Chirilă s-a dezbrăcat, a făcut flotari şi a înjurat în concert

Vama a cântat în Brașov, iar solistul trupei, Tudor Chirilă, a decis să le dea lecții celor aflați la concert de cucerire a domnișoarelor, scrie „Cancan”.

EXTERNE

Gândul

AFP: Amânarea Curţii Constituţionale prelungeşte criza politică din România

Anunţul Curţii Constituţionale din România de a amâna până pe 12 septembrie decizia privind validitatea referendumului prelungeşte criza politică ce afectează România de peste o lună, comentează AFP.

Kofi Annan DEMISIONEAZĂ din funcţia de emisar internaţional pentru Siria

Kofi Annan a demisionat din funcţia de emisar al ONU şi al Ligii Arabe în Siria, anunţă secretarul general ONU, Ban Ki-moon, citat de AFP.

Trei avioane de pasageri au fost pe punctul de a se lovi deasupra aeroportului din Washington DC

Trei avioane de pasageri au fost pe punctul de a intra în coliziune deasupra aeroportului Ronald Reagan din Washington DC, din cauza unei erori a controlorilor de trafic aerian, anunţă Autoritatea americană a aviaţiei civile (FAA), citată de AFP.

Adevărul

Coreea de Nord solicită ajutor alimentar de urgenţă în urma inundaţiilor

Naţiunile Unite afirmă că Coreea de Nord a solicitat ajutor alimentar de urgenţă în urma inundaţiilor devastatoare din cursul lunii iulie, relatează BBC News în pagina electronică.

Ultima oră
23:58 - Incendiu la groapa de gunoi a municipiului Arad, în zona CET. A fost emisă avertizare RO-ALERT pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului (FOTO)
23:47 - Un copil de 4 ani a murit, după ce mașina condusă de mama lui s-a răsturnat într-un pârâu din Caraș-Severin. Femeia nu avea permis, iar în mașină se mai aflau alți trei copii ai săi
23:22 - Urși filmați pe străzile localității Borca. IJJ Neamț: De fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, cetățenii să sune la 112 și să nu încerce să se apropie (VIDEO)
22:59 - O fetiță de 5 ani a murit și o altă fată, de 6 ani, a fost rănită în județul Mureș. Un copac smuls de furtună a cazut peste ele
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie
20:43 - Olimpiu Moruțan ar fi ajuns la un acord de principiu cu Galatasaray. Ce spune Gigi Becali despre transfer: „Eu am cerut 10 milioane”
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)