România diminuează nivelul relațiilor cu Austria: Ambasadorul Emil Hurezeanu, chemat în țară de MAE pentru consultări. Ambasada de la Viena, condusă de un însărcinat cu afaceri

România diminuează nivelul relațiilor cu Austria: Ambasadorul Emil Hurezeanu, chemat în țară de MAE pentru consultări. Ambasada de la Viena, condusă de un însărcinat cu afaceri
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ambasadorul României în Austria a fost chemat în țară pentru consultări, iar conducerea ambasadei va fi asigurată interimar de un însărcinat cu afaceri, într-un „gest politic” care „indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”, a anunțat, vineri, Ministerul Afacerilor Externe.

MAE: Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări

Dispoziția dată de ministrul Bogdan Aurescu vine în contextul în care Austria a votat împotriva aderării României la spațiul Schegen, joi, la reuniunea decisivă din Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).

„Ministerul Afacerilor Externe informează că, având în vedere poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări. Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim”, se arată în comunicatul transmis de MAE.

MAE a explicat și semnificația deciziei luate.

„Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”, se mai arată în același comunicat.

România avea nevoie de o aprobare unanimă la votul de joi din JAI pentru a intra în spațiul Schengen, însă aderarea sa a fost blocată prin veto de Austria și Olanda, cu partea olandeză susținând că a votat împotrivă deoarece dosarul românesc era cuplat de cel al Bulgariei, iar guvernul Mark Rutte nu era de acord cu accederea bulgarilor.

În aceste condiții, ambasadoarea Austriei la București a fost convocată joi seară la MAE.

„Invocarea de către partea austriacă a problemei creșterii fluxului migraționist, ca justificare a opoziției față de aderarea României la Schengen, este inacceptabilă, incorectă și injustă, având în vedere că toate datele furnizate oficial de Agenția Frontex a UE indică cu claritate faptul că România nu este pe ruta migratorie a Balcanilor de Vest, nu se confruntă cu o presiune migraționistă și nu este o sursă de mișcări secundare migraționiste. Dimpotrivă, România contribuie activ la gestionarea riscului de migraţie ilegală, iar modul exemplar în care a gestionat fluxul de refugiați ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o dovadă în plus în acest sens, apreciată de toți partenerii europeni și euroatlantici”, a explicat MAE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti