Rusia amenință România, după expulzarea celor zece diplomați ai Moscovei: „Decizia nu va rămâne fără un răspuns adecvat”

Rusia amenință România, după expulzarea celor zece diplomați ai Moscovei: „Decizia nu va rămâne fără un răspuns adecvat
Serghei Lavrov / Bogdan Aurescu

Rusia a oferit prima reacție oficială după ce Guvernul României s-a alăturat demersurilor inițiate de SUA, respectiv Comisia Europeană, privind extinderea sancțiunilor, ca urmare a războiului din Ucraina.

Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, a susținut că expulzarea celor zece diplomați ruși din România reprezintă un demers „propagandistic”, parte a unei „campanii declanșate de SUA”.

„Pe 5 aprilie, autorităţile române, sub un pretext inventat, au declarat ca ‘personae non gratae’ zece diplomaţi ai Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

Totodată, ambasadorului Rusiei i s-a comunicat poziţia României cu privire la crimele de la Bucha şi alte localităţi din Ucraina, a căror responsabilitate este atribuită fără temei Rusiei. Respingem ferm aceste presupuneri propagandistice.

Catalogăm demersul României drept parte a unei campanii declanşate de SUA şi aliaţii lor europeni pentru a discredita operaţiunea militară specială desfăşurată de Rusia pentru protejarea populaţiei civile din Donbass, demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei”, a declarat oficialul ministerului condus de către Serghei Lavrov.

Rusia, mesaj pentru România: „O astfel de evoluţie nu este alegerea noastră şi provoacă regrete profunde”

În postarea publicată pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București, Federația susține că în ultimii ani, relațiile bilaterale erau „într-un impas profund”, iar noile decizii de la Palatul Victoria „duc la subminarea mecanismelor de bază ale dialogului interstatal civilizat și alea conlucrării”.

„O astfel de evoluţie nu este alegerea noastră şi provoacă regrete profunde”, a declarat Zaharova, conform sursei citate. De asemenea, purtătoarea de cuvânt a mai avertizat că „decizia de a expulza angajaţi diplomatici ruşi din România nu va rămâne fără un răspuns adecvat”.

Noile sancțiuni impuse de România, ce vizează de data aceasta corpul diplomatic rus, au fost comunicate marți, 5 aprilie, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu.

De asemenea, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucha şi în alte localităţi din Ucraina, pentru care răspunderea aparţine Rusiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe