Rusia denunță „retoricile periculose” ale NATO și UE: „Vor exista măsuri de răspuns la blocada Lituaniei în cazul Kaliningrad”

Rusia denunță „retoricile periculose” ale NATO și UE: „Vor exista măsuri de răspuns la blocada Lituaniei în cazul Kaliningrad”
În imagine: Serghei Riabkov, viceministrul rus de Externe. Foto: Hepta - Maksim Blinov

Serghei Riabkov, viceministrul rus de Externe, a avertizat, miercuri, NATO și UE să nu alimenteze tensiunile mai mult prin blocada parțială asupra exclavei ruse Kaliningrad.

Amintim că Lituania a anunțat că va impune o interdicție asupra mărfurilor care îi tranzitează feroviar teritoriul și merg spre exclava rusă Kaliningrad. Interdicția se aplică bunurilor care se află sub regimul de sancțiuni impuse de Occident Rusiei, ca urmare a războiului declanșat de aceasta în Ucraina.

„Populația voastră va simți durerea provocată de această decizie”, a amenințat apoi Nikolai Patrușev, secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei și unul dintre principalii aliați ai lui Putin, care a și fost trimis la Kaliningrad.

Rusia amenință NATO și UE, după decizia Lituaniei privind tranzitul spre Kaliningrad

„Vreau să atenţionez membrii NATO şi politicienii din UE cu privire la aceste retorici periculoase privind conflictul”, a declarat Serghei Riabkov.
Reacția sa vine după ce Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a susținut că, dacă va fi nevoie, NATO ar putea pune în aplicare în

Lituania articolul 5 din Tratatul Alianţei. Articolul în cauză prevede că un atac asupra unui stat membru NATO e un atac asupra alianței în ansamblu și va fi tratat ca atare.

Riabkov a acuzat apoi că în Occident sunt forțe foarte influente „care fac tot posibilul pentru a alimenta tensiunile cu Rusia”. În schimb, a afirmat el, Rusia acționează cu „maximă responsabilitate”, prioritatea ei fiind să „evite un conflict direct între puterile nucleare”.

„Vor exista măsuri de răspuns care acum sunt în proces de evaluare”, a mai spus viceministrul drept reacție la decizia luată de Lituania cu privire la tranzitul spre Kaliningrad, informează EFE.

Asta după ce Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a amenințat că răspunsul Rusiei la restricțiile impuse de Lituania „nu va avea caracter diplomatic, ci practic”.

Ce spune Comisia Europeană despre decizia Lituaniei legată de Kaliningrad

În schimb, Comisia Europeană a transmis că nu e vorba de o blocadă, ci de inspecții „specifice și proporționale” făcute de Lituania, care nu mai permite tranzitul pe teritoriul său a mărfurilor supuse sancţiunilor europene și pe care Rusia vrea să le trimită în Kaliningrad.

„Lituania aplică măsuri restrictive pe care UE le-a impus în mod unanim Rusiei, ca răspuns la actul său de război”, a scris, pe Twitter, Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Acesta a mai precizat că nu se poate vorbi despre o blocadă deoarece „furnizarea de produse esenţiale către Kaliningrad continuă fără obstacole”.

Urmăriți B1TV.ro și pe