Rusia încalcă integritatea și suveranitatea Republicii Moldova, consideră secretarul general al NATO

Rusia încalcă integritatea și suveranitatea Republicii Moldova, consideră secretarul general al NATO
foto: Hepta.ro / DPA Images

Rusia încalcă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova prin prezența trupelor în Transnistria, consideră Stoltenberg secretarul general al NATO.

Secretarul general al NATO consideră că Rusia încalcă suveranitatea Republicii Moldova

Într-o conferinţă de presă la finalul primei zile a reuniunii miniştrilor de externe din ţările membre NATO la Bruxelles, Stoltenberg a precizat că Republica Moldova este un partener al NATO și a spus că așteaptă să discute acest subiect cu președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Aş dori să-l felicit pe noul preşedinte ales (Maia Sandu). Republica Moldova este un partener al NATO. Aştept cu nerăbdare să o întâlnesc la un moment dat, pentru că apreciem, desigur, şi cooperarea cu Moldova ca partener al Alianţei noastre”, a afirmat Stoltenberg.

„Vedem cum Rusia a desfăşurat trupe prin încălcarea dorinţelor diferitelor guverne din vecinătatea noastră, cum Rusia a anexat ilegal Crimeea, cum continuă să destabilizeze estul Ucrainei, cum există trupe ruseşti în regiuni din Georgia şi, de asemenea, cum există trupe în Moldova, în Transnistria”, a declarat şeful NATO.

„Şi această încălcare a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova este încă un exemplu al modului în care Rusia de prea multe ori nu respectă dreptul internaţional şi integritatea teritorială a ţărilor, inclusiv a Moldovei”. a subliniat Stoltenberg.

Maia Sandu spune că Rusia trebuie să își retragă trupele

Maia Sandu a afirmat recent că Rusia trebuie să-şi retragă Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană, iar misiunea de pace rusească să fie înlocuită cu una civilă, cu mandat internaţional, sub auspiciile OSCE şi ONU.

Ea a spus că nu există niciun acord semnat de Republica Moldova prin care să fie permisă staţionarea GOTR – creată pe rămăşiţele fostei Armatei a 14-a a URSS – în regiunea transnistreană, precum şi a muniţiei militare.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că retragerea „trupele ruse de menţinere a păcii” va duce la o „destabilizare” în regiune.