Reacţia Rusiei la propunerea germană de mediere a conflictului naval cu Ucraina din Marea Azov

Reacţia Rusiei la propunerea germană de mediere a conflictului naval cu Ucraina din Marea Azov

Rusia a respins, vineri, propunerea prezentată de Germania de a media disputa dintre Moscova şi Kiev generată de reţinerea a trei nave ucrainene şi a celor 24 de membri ai echipajelor acestora în timp ce încercau să treacă prin Strâmtoarea Kerci, relatează Agerpres, citând Deutsche Presse-Agentur.

„Nu este nevoie de observatori şi mediatori în Marea Azov şi în Strâmtoarea Kerci„, a precizat Serghei Lavrov, ministrul de externe rus, în cadrul unei reuniuni ministeriale a OSCE de la Milano.

Comentariul ministrului rus de externe a venit după ce omolgul său german, Heiko Maas, propusese joi ca Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) să îşi extindă misiunea de observare în estul Ucrainei şi în Mărea Azov.

În opinia lui Serghei Lavrov, eforturile Germaniei, şi nu numai, ar trebui concentrate în altă direcţie.

„Omologii mei, inclusiv ministrul de externe german Heiko Maas, şi-au exprimat îngrijorările asupra situaţiei (retragerea SUA din Tratatul Nuclear – n.r.). Dacă sunt atât de îngrijoraţi, atunci ar trebui probabil să-i influenţeze pe aliatul lor – Statele Unite – să vină la masa negocierilor şi să înceapă să discute despre problema într-o manieră concretă şi să nu ne acuze într-un mod nejustificat de peste Atlantic”, a precizat Serghei Lavrov, citat de agenţia rusă de presă TASS.

Pe 25 noiembrie, mai multe nave ale FSB-ului au capturat trei nave ucrainene în timp ce încercausă treacă prin Strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în portul din Mariupol. Asta în ciuda existenţei unui tratat din anul 2003 care prevede că Strâmtoarea Kerchi şi Marea Azov sunt teritorii comune.

Ucraina a catalogat acţiunile ruseștidrept un „act de agresiune”, în timp ce Moscova l-a caracterizat drept o „provocare” orchestrată de Kiev.

Ultima oră
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)
22:02 - Cum a fost sancționat un bărbat care conducea cu peste 200 km/oră pe un drum naţional din Olt
22:01 - Cristian Bușoi, despre stimularea vaccinării împotriva COVID-19: „Trebuie pornită o campanie pozitivă și trebuie făcute eforturi în plus”
21:47 - MAE, după incidentul violent din strâmtoarea Hormuz: Autoritățile omaneze au confirmat decesul navigatorului român. Vom urmări activ investigația în curs
21:26 - Studiu: Persoanele vaccinate care se infectează cu noua tulpină Delta sunt extrem de contagioase
21:25 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: Vom face eforturi pentru a proteja în primul rând personalul sanitar și cel didactic (VIDEO)
21:01 - Sandra Izbașa s-a măritat cu Răzvan Bănică, nepotul lui Ștefan Bănică. Imagini de la cununie
20:41 - Eduard Novak: Știu prin ce treceți, dragi sportivi, și cei care ați reușit să împliniți visul unei medalii, și cei care nu ați reușit. Să nu renunțați niciodată la visul vostru!