Rusia, o nouă amenințare voalată. Dmitri Medvedev: Să nu uităm că și UE are centrale nucleare. Și acolo se pot întâmpla accidente

Rusia, o nouă amenințare voalată. Dmitri Medvedev: Să nu uităm că și UE are centrale nucleare. Și acolo se pot întâmpla accidente
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ekaterina Shtukina

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a lansat vineri o amenințare voalată la aliații occidentali ai Ucrainei care au acuzat Rusia că stârnește riscul unei catastrofe nucleare prin staționarea forțelor în jurul centralei nucleare Zaporojia, transmite Reuters.

Dmitri Medvedev: Și la centralele nucleare din UE se pot întâmpla accidente

Ucraina a acuzat Rusia că lovește orașele ucrainene dintr-o poziție pe care știe că forțele ucrainene nu pot risca să o atace înapoi. De altfel, Kievul susține că Moscova a bombardat chiar acea zonă și a dat vina pe trupele ucrainene.

De partea cealaltă, Rusia susține că Ucraina a fost cea care a bombardat centrala.

„Ei (Kievul și aliații săi, n.r.) spun că a fost Rusia. Asta este în mod evident 100% o prostie, chiar și pentru stupidul public rusofob”, a declarat Dmitri Medvedev, care în prezentă ocupă funcția de vicepreședinte în Consiliul de Securitate din Federația Rusă.

„Ei spun că este pur întâmplător, gen `Nu am vrut`. Ce pot să spun? Să nu uităm că și Uniunea Europeană are centrale nucleare. Și acolo se pot întâmpla accidente”, a adăugat oficialul rus.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) spune că bombardamentele de la Zaporojia, cea mai mare centrală nucleară, ar putea să provoace un dezastru nuclear, însă nu a reușit să pună la punct condițiile pentru o inspecție.

Kievul și și secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, au lansat un apel pentru demilitarizarea zonei, un apel pe care îl susține și SUA, iar națiunile din G7 au solicitat Rusiei să redea centrala Ucrainei.

Parlamentarul rus Leonid Slutsky, președintele comisiei pentru afaceri externe din Duma rusă, susține că ideea de a reda centrala Ucrainei este „o bătaie de joc din punctul de vedere al asigurării siguranței”.

„Iar toate acele declarații ale miniștrilor de externe din G7 în sprijinul revendicărilor lor nu sunt nimic altceva decât `sponsorizarea terorismului nuclear`”, spune Leonid Slutsky.

Urmăriți B1TV.ro și pe