Rusia pregătește o ofensivă majoră pentru a marca împlinirea a un an de la lansarea războiului, avertizează Ucraina

Rusia pregătește o ofensivă majoră pentru a marca împlinirea a un an de la lansarea războiului, avertizează Ucraina
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexey Kudenko

Rusia plănuiește o ofensivă majoră care să coincidă cu împlinirea a un an de la lansarea războiului, susține ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, potrivit The Guardian.

Rusia ar pregăti o ofensivă majoră pentru a marca momentul 24 februarie

Vorbind pentru presa franceză, oficialul ucrainean a avertizat că Rusia va convoca un contingent mare de trupe mobilizate. El a amintit de ordinul dat de Vladimir Putin în septembrie 2022.

„Nu ne subestimăm inamicul. Oficial, ei au anunțat 300.000, dar când vedem trupele de la frontieră, potrivit evaluărilor noastre, este mult mai mare”, a afirmat Reznikov.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, declara miercuri seară că forțele ruse încearcă să obțină victorii cu care să se poată lăuda la momentul 24 februarie 2023.

„S-a remarcat o creștere certă a operațiunilor ofensive ale ocupanților pe frontul din estul țării noastre. Situația a devenit mai grea”, a declarat liderul ucrainean, în mesajul său video.

Reznikov susține că ofensiva Rusiei s-ar putea concentra pe două zone: estul Ucrainei, acolo unde s-au dat lupte grele în ultimele săptămâni, și sudul.

„Credem că, având în vedere că (rușii) trăiesc în simbolism, vor încerca să încerce ceva în jurul a 24 februarie”, estimează ministrul ucrainean al apărării.

Secretarul Consiliului de securitate națională, Oleksiy Danilov, a avertizat la rândul său că Rusia planifică un val de ofensive pentru a marca momentul 24 februarie 2023. Mai mult, el spunea că Moscova pregătește „o escaladare maximă”.

Potrivit oficialului ucrainean, trupele ruse ar fi primit sarcina de a trece de granițele regiunilor Donețk și Lugansk, provinciile ucrainene care alcătuiesc Donbasul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)