Rusia pregătește un atac militar fără precedent asupra Ucrainei

Rusia pregătește un atac militar fără precedent asupra Ucrainei
Sursa foto: Freepik

Rusia ar urma să atace Ucraina la începutul anului 2022. Aproximativ 175.000 de militari ar urma să invadeze teritoriul aflat la granița cu România, potrivit publicației americane Washington Post.

Potrivit unui înalt responsabil american, ar urma să fie trimise 100 de batalioane compuse din grupuri tactice şi să se folosească blindate, artilerie şi alte echipamente. Washington Post nu dezvăluie identitatea sursei acestor informaţii.

Se pare că atacurile se vor concentra simultan în patru locuri, cu 50 de grupuri tactice de luptă.

Departamentul american al apărării a refuzat să comenteze, la solicitarea AFP, însă a comunicat că este „foarte îngrijorat de dovezile care prezintă planurile Rusiei în vederea unor acţiuni agresive împotriva Ucrainei”.

SUA ar urma să apere Ucraina

Preşedintele Joe Biden a afirmat că va apăra Ucraina la nevoie. Până în momentul atacului, liderul american va conduce mai multe întâlniri diplomatice pe această temă, pentru a ajunge la un consens cu Vladimir Putin.

Serviciile ucrainene de informaţii apreciază că perioada cea mai probabilă pentru încheierea pregătirilor Rusiei în vederea unei „escaladări de anvergură” este sfârşitul lui ianuarie, a dezvăluit tot vineri ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, în parlamentul de la Kiev. Oficialul a afirmat că la o eventuală ofensivă vor participa circa 100.000 de militari ruşi şi că Rusia a început deja exerciţii militare în apropierea Ucrainei şi testarea comunicaţiilor. El a apreciat că „escaladarea este un scenariu posibil, dar nu inevitabil. Sarcina noastră este să prevenim”.