Rusia readuce în discuție armamentul nuclear. Volodimir Zelenski: „Se laudă în mod deliberat că poate distruge cu arme nucleare nu numai o anumită țară, ci întreaga planetă”

Rusia readuce în discuție armamentul nuclear. Volodimir Zelenski: „Se laudă în mod deliberat că poate distruge cu arme nucleare nu numai o anumită țară, ci întreaga planetă”
Foto: Hepta.ro / DPA Images

Federația Rusă a evocat din nou perspectiva utilizării armelor nucleare în războiul din Ucraina, într-un moment în care forțele ruse se chinuie să păstreze un oraș-cheie din sudul țării invadate, transmite The Guardian.

Dmitri Medvedev, fost președinte rus și actual vicepreședinte al consiliului rus de securitate, spune că Moscova ar putea lovi astfel un inamic care folosește doar arme convenționale, în timp ce Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, a declarat că „pregătirea” nucleară este o prioritate.

Comentariile l-au făcut pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să avertizeze că Moscova reprezintă o amenințare directă la adresa lumii.

„Rusia se laudă în mod deliberat că poate distruge cu arme nucleare nu numai o anumită țară, ci întreaga planetă”, a declarat Zelenski, într-o intervenție în sistem de videoconferință la Doha Forum din Qatar.

Pe de altă parte, unii oficiali occidentali – inclusiv premierul britanic Boris Johnson – consideră că astfel de amenințări ar putea fi pur și simplu o tentativă de a devia atenția de la eșecul înregistrat de forțele ruse în încercarea lor de a ocupa rapid Kievul și de a înainta în alte zone-cheie din Ucraina.

Un consilier din Ministerul ucrainean al apărării, Markian Lubkivskyi, susține că Rusia va pierde în curând controlul asupra Herson, primul oraș ucrainean major care a căzut pradă invadatorilor.

„Cred că astăzi orașul va fi pe deplin sub controlul forțelor armate ucrainene. Am finalizat în ultimele două zile operațiunea în regiunea Kiev, așa că alte forțe armate se concentrează acum pe partea sudică, încercând să elibereze Herson și alte orașe ucrainene”, spune oficialul ucrainean.

Ce a zis Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului rus de securitate, despre folosirea armelor nucleare

Federația Rusă are circa 6.000 de focoase nucleare. Într-un interviu difuzat sâmbătă, Medvedev a amintit că doctrina nucleară rusă nu impune ca inamicul să fie cel care folosește primul arma nucleară.

„Avem un document special despre descurajare nucleară. Acest document arată clar motivele pentru care Federația Rusă are dreptul să folosească arme nucleare”, a spus el, invocând scenarii ca un eventual atac nuclear împotriva Rusiei sau un atac asupra infrastructurii esențiale ruse.

Un alt caz în care Rusia „are dreptul să folosească arme nucleare”, a continuat oficialul rus, „este când se comite un act de agresiune împotriva Rusiei și aliaților săi care pune în pericol însăși existența țării, chiar și fără utilizarea armelor nucleare, adică prin utilizarea armelor convenționale”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”