Rusia reînvie „shop-urile” sovietice. Deschide magazine cu bunuri de import și plata în valută, pentru diplomații străini

Rusia reînvie „shop-urile” sovietice. Deschide magazine cu bunuri de import și plata în valută, pentru diplomații străini
Magazinele duty-free vor fi deținute de o companie creată de ministerul rus de Externe, sursă foto: captură YT

Rusia va deschide magazine fără taxe vamale, cu bunuri importate din Occident, pe care să le vândă diplomaților străini pe valută străină, arată Digi24.

Multe mărfuri de import ar putea fi greu de găsit în magazinele rusești obișnuite, deoarece brandurile străine părăsesc țara

Rusia va deschide magazine fără taxe vamale, cu bunuri importate din Occident, pe care să le vândă diplomaților străini pe valută străină, relatează The Guardian. Seamănă cu magazinele sovietice cunscute ca „beriozka” (similare cu „shop-urile” din România comunistă) care simbolizau privilegiul oficial în perioada URSS.

Magazinele, care s-ar putea deschide în această toamnă, vor vinde mărfuri de import care ar putea fi greu de găsit în magazinele rusești obișnuite, deoarece brandurile străine părăsesc țara din cauza războiului din Ucraina.

Dar pentru a face cumpărături din aceste magazine, clienții trebuie să arate un un document oficial care să ateste că sunt diplomați străini, angajați ai unei organizații internaționale sau membri ai familiilor acestora.

Plățile vor fi făcute în dolari și euro, la fel cum magazinele beriozka erau un magnet pentru valută străină.

„Este de-a dreptul URSS!” a scris Serghei Smirnov, redactorul-șef al publicației ruse Mediazona, care a relatat despre viitoarele magazine, anunțate în jurnalul parlamentar oficial al Rusiei.

Magazinele duty-free vor fi deținute de o companie creată de ministerul rus de Externe

Produsele occidentale au devenit deja mai greu de găsit în multe magazine din Rusia. Cumpărătorii au stat la coadă în magazinele deținute de mărci importante precum H&M, care și-a scos stocurile la reduceri pentru că se va retrage din Rusia.

Magazinele duty-free vor fi deținute de o companie creată de ministerul rus de Externe și de o altă entitate aleasă în cadrul unui concurs. Magazinele vor vinde alcool, produse din tutun, bijuterii, cosmetice, parfumuri și dulciuri, precum și smartphone-uri și ceasuri, a informat Mediazona.

Nu este încă clar dacă bunurile electronice vor include produse precum iPhone-urile, care nu mai sunt importate direct în Rusia.

Ministerul de Externe a luat în considerare deschiderea unui magazin duty-free pentru diplomații străini încă din 2015, după ce Rusia a interzis multe importuri de alimente europene, ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse după anexarea Crimeei.

Într-o scrisoare din 2014, obținută de site-ul de știri rus Gazeta.ru, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a spus că magazinele vor contribui la reducerea „pierderilor și întârzierilor financiare” asociate cu livrarea de mărfuri către misiunile diplomatice străine din Rusia, a potrivit Radio Europa Liberă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)