Rusia sfidează Moldova și vrea să deschidă 22 secţii de votare în Transnistria

Rusia sfidează Moldova și vrea să deschidă 22 secţii de votare în Transnistria
Foto: trm.md

Moscova vrea să deschidă 22 de secţii de votare în Transnistria pentru alegerile legislative din Rusia. Acest lucru deși autorităţile de la Chişinău au sugerat că se opun unei astfel de acţiuni, potrivit Deutsche Welle.

Chişinăul a anunţat că pe adresa Ministerului de Externe şi Integrării Europene au parvenit câteva note verbale din partea Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova prin care autorităţile moldovene sunt rugate să contribuie la facilitarea organizării şi desfăşurării pe teritoriul Republicii Moldova a alegerilor deputaţilor pentru Duma de Stat a Rusiei, care sunt programate pentru data de 18 septembrie.

Ministerul moldovean de Externe a sugerat Rusiei să se abţină de la deschiderea secţiilor de votare în localităţile din regiunea transnistreană, care sunt controlate de regimul separatist, având în vedere „imposibilitatea asigurării condiţiilor de securitate necesare pentru desfăşurarea alegerilor”.

Nouă secţii de votare vor fi deschise la Tiraspol, cinci la Bender, câte două în Râbniţa şi Dubăsari şi câte una la Grigoriopol, Dnestrovsc, Camenca şi Slobozia. Alte două secţii de votare ar urma să fie deschise pentru militarii ruşi prezenţi în regiunea separatistă, a declarat Elena Gorodeţkaia, şefa pretinsei autorităţi electorale din regiunea separatistă.

Pe 10 august, în cadrul unei întâlniri a preşedintelui regiunii separatiste de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, a fost discutat subiectul deschiderii celor 22 de secţii de votare în regiunea transnistreană.