Rusia și China strâng rândurile la summitul BRICS. Preşedintele Xi Jinping a criticat Occidentul pentru sancțiunile impuse Moscovei

Rusia și China strâng rândurile la summitul BRICS. Preşedintele Xi Jinping a criticat Occidentul pentru sancțiunile impuse Moscovei
Preşedintele chinez Xi Jinping a criticat Occidentul pentru sancțiunile impuse Rusiei. Foto: Hepta - DPA Images / Maurizio Gambarini

Preşedintele chinez Xi Jinping a deschis summitul BRICS exprimându-și opoziția față de sancțiunile impuse de Occident Rusiei, după ce aceasta a invadat Ucraina. De altfel, Xi Jinping nu doar că nu a avut nicio atitudine critică față de atacul rus, dar a făcut și primii pași pentru a prelua modelul lui Vladimir Putin de „operațiune militară specială”. Astfel, temerile privind o invazie chineză în Taiwan sunt tot mai mari.

La rândul său, în cadrul aceluiași summit, Vladimir Putin a denunțat „acțiunile prost concepute și egoiste ale unor state individuale”, care „răspândesc propriile greșeli în politica macroeconomică în întreaga lume”.

Președintele Chinei a criticat sancțiunile impuse de Occident Rusiei

Grupul, care include Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, ar trebui „să-și responsabilitatea” şi să lucreze pentru „egalitate şi dreptate” în lume, a spus Xi Jinping, exprimându-și opoziția față de sancţiunile unilaterale.

În cadrul reuniunii e de așteptat ca grupul să discute despre războiul din Ucraina, precum și despre o colaborare mai strânsă între membri în acest context, scrie DPA.

Xi Jinping a criticat și miercuri atitudinea Occidentului: „Statele vor avea probleme „dacă-şi pun încrederea oarbă în puterea lor, extind alianţele militare şi-şi caută propria securitate în detrimentul altora”.

De asemenea, el a criticat sancţiunile impuse de Statele Unite şi UE Rusiei, după ce aceasta a invadat Ucraina.

Putin a vorbit la summitul BRICS despre „acțiunile prost concepute și egoiste ale unor state”

La rândul său, liderul de la Kremlin a subliniat „acțiunile egoiste și prost concepute ale statelor individuale” ca fiind un motiv de îngrijorare.

„Numai pe baza unei cooperări oneste și reciproc avantajoase putem căuta căi de ieșire din situația de criză care s-a dezvoltat în economia mondială din cauza acțiunilor prost concepute și egoiste ale unor state individuale, care, folosind mecanismele financiare, de fapt, răspândesc propriile greșeli în politica macroeconomică în întreaga lume”, a spus Vladimir Putin.

Urmăriți B1TV.ro și pe