Rusia spune că ar fi „deplasat” să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră dacă nu sunt ridicate sancțiunile care îi afectează exporturile agricole.

Rusia spune că ar fi deplasat să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră dacă nu sunt ridicate sancțiunile care îi afectează exporturile agricole.
Rusia revine în acordul privind exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagra

Acordul mediat de ONU, care permite exportul de grâu și îngrășăminte rusești și ucrainene prin Marea Neagră, a fost prelungit cu încă 120 de zile în noiembrie și urmează să fie reînnoit luna viitoare.

Moscova acuză UE că nu și-a respectat promisiunile

Rusia a semnalat că este nemulțumită de unele aspecte ale acordului, deoarece, în opinia sa, acesta a fost pus în aplicare în mod incorect din cauza sancțiunilor asupra exporturilor agricole rusești, anunță The Guardian. Moscova a suspendat pentru scurt timp acordul în octombrie.

Într-un interviu acordat postului de televiziune RTVI, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Vershinin, a declarat:

„Fără rezultate tangibile privind punerea în aplicare a Memorandumului Rusia-ONU, mai ales în ceea ce privește eliminarea reală a restricțiilor impuse de sancțiuni asupra exporturilor agricole rusești… prelungirea documentului ucrainean este deplasată.”

Săptămâna trecută, colegul lui Vershinin, Alexander Grushko, a declarat că activitatea de deblocare a exporturilor rusești în cadrul acordului privind cerealele din Marea Neagră a fost nesatisfăcătoare și a acuzat UE că nu și-a respectat promisiunile.

Exporturile agricole ale Rusiei nu au fost vizate în mod explicit de sancțiunile occidentale, dar Moscova afirmă că blocarea plăților, a logisticii și a industriilor de asigurări reprezintă o „barieră” pentru a putea exporta propriile cereale și îngrășăminte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)