SCANDAL în cinematografie! Netflix SE RETRAGE din competiţia de la Cannes. Motivul care a stat în spatele deciziei

SCANDAL în cinematografie! Netflix SE RETRAGE din competiţia de la Cannes. Motivul care a stat în spatele deciziei

Compania Netflix a anunţat că îşi va retrage filmele din selecţia Festivalului de la Cannes, după ce organizatorii au anunţat că producţiile platformelor de streaming nu vor fi incluse în competiţia oficială. Argumentul principal al celor de la Cannes a fost că producţiile difuzate online nu beneficiază şi de distribuţie în cinematografe.

Ted Sarandos, directorul de conţinuturi al Netflix, a explicat pentru Variety motivaţia care a stat în spatele deciziei de retragere: „Vrem ca filmele noastre să fie tratate la fel ca cele ale oricărui alt producător. Există riscul ca, mergând în această direcţie, filmele şi cineaştii noştri să nu fie trataţi cu respect în festival”.

La rândul său, Thierry Fremaux, delegatul general al festivalului spune că a crezut că îi va putea convinge pe cei de la Netflix să-şi schimbe regulamentul de difuzare, pentru a putea participa în festival.

Anul trecut, au fost incluse în competiţie producţiile Netflix „Okja”, de Bong Joon-ho, şi „The Meyerowitz Stories”, de Noah Baumbach, iar decizia a stârnit critici aprinse în rândul cineaştilor francezi şi al uniunilor din domeniu, determinând organizatorii competiţiei să modifice regulamentul.

Legislaţia franceză impune ca filmele să fie disponibile pentru vizionare acasă la cel puţin trei ani de la premiera în cinematografe. Această perioadă este impusă având în vedere creşterea nivelului pirateriei online, dar şi dezvoltarea platformelor de streaming precum Netflix şi Amazon.

Netflix şi-a arătat disponibilitatea de a distribuit filmele sale în cinematografe, dar refuză să aştepte trei ani pentru a le distribui pe platforma sa.Cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 8 – 19 mai, iar peliculele din competiţia oficială vor fi anunţate joi, transmite Business Magazin.