Emmanuel Macron a retras ambasadorii din SUA și Australia. Francezii se simt trădați în „contractul secolului”. Scandalul se poate extinde și în România, unde Naval Group a câștigat un contract pentru corvete, care încă nu a fost semnat

Emmanuel Macron a retras ambasadorii din SUA și Australia. Francezii se simt trădați în „contractul secolului”. Scandalul se poate extinde și în România, unde Naval Group a câștigat un contract pentru corvete, care încă nu a fost semnat
Telefonul președintelui francez Emmanuel Macron ar fi fost urmărit de serviciile de informații marocane cu programul Pegasus. Foto: Hepta - DPA Images / Mario Salerno

Franța și-a retras ambasadorii din SUA și Australia, în semn de profest față de cele mai noi informații comunicate în spațiul public de la Washington, despre afacerea submarinelor nucleare. Astfel, în urma colaborării dintre americani și australieni, francezii sunt eliminați dintr-un angajament în valoare de miliarde de dolari.  Mai mult, scandalul se poate extinde și la București. România s-a înțeles cu francezii pentru achiziționarea de patru corvete. În presa internațională, înțelegerea inițială dintre Franța și Australia a fost numit „contractul secolului”.

Jean-Yves Le Drian, ministru de Externe în Guvernul Franței, a declarat că decizia, luată la solicitarea președintelui Emmanuel Macron, „este justificată de gravitatea excepțională a anunțurilor” făcute de Australia și SUA, informează NYtimes.

„La cererea președintelui am decis să rechem imediat la Paris pe cei doi ambasadori ai noștri în Statele Unite și Australia, pentru consultări. Această decizie excepțională este justificată de gravitatea anunțurilor făcute la data de 15 septembrie, de Australia și Statele Unite”, a declarat Le Drian.

Ministrul de Externe al Franței: „Este un comportament inacceptabil între aliați și parteneri”

Potrivit lui Le Drian, anularea de către Australia a unui mare contract pentru achiziționarea de submarine franceze, în favoarea celor americane, pe bază de energie nucleară, este un „comportament inacceptabil”.

„Este un comportament inacceptabil între aliați și parteneri, ce afectează concepția pe care o avem despre alianțele noastre, parteneriatele noastre și importanța Indo-Pacificului pentru Europa”, a mai punctat oficialul Guvernului Franței.

Australienii urmau să cumpere de la francezi 12 submarine convenționale produse de Naval Group. Contractul a fost semnat în anul 2016, dar miercuri seara, Joe Biden a dat planurile lui Emmanuel Macron și premierului Jean Castex peste cap. Președintele american a anunțat un parteneriat strategic cu Marea Britanie și Australia, AUKUS, ce prevede, printre altele, furnizarea către Australia de submarine nucleare.

Naval Group așteaptă semnarea contractului cu statul român

Compania franceză Naval a câștigat și în România o licitație importantă, în anul 2019. Statul român s-a înțeles cu grupul francez pentru achiziționarea a patru corvete pentru Forțele Navale Române. Francezii au avut oferta cea mai bună din punct de vedere financiar. Astfel, i-au devansat pe olandezii de la Damen, care au contestat în instanță decizia.

Inițial, guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș a anunțat în 2016 că atribuie contractul direct olandezilor de la Damen. Apoi, procedura a fost sistată în timpului Guvernului PSD, care a stabilit că inițiativa trebuie trecută prin Parlament, având în vedere cuantumul consistent al achiziției.

Programul are o valoare de 1,6 miliarde de euro și pe lângă achiziționarea celor patru corvete, cuprinde și modernizarea sistemelor de luptă ale fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand. Contractul între statul român și compania franceză încă nu a fost semnat.

Ultima oră
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)
23:02 - Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“