Se anunță un atac terorist „extrem de letal” în capitala Afganistanului. Marea Britanie trage semnalul de alarmă

Se anunță un atac terorist „extrem de letal în capitala Afganistanului. Marea Britanie trage semnalul de alarmă
Armamentul forțelor afgane de securitate, surprins în 23 iulie 2021 într-o fotografie făcută la vama Torkham dintre Afganistan și Pakistan. FOTO: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

După revenirea la putere a talibanilor, se anunță primul atac terorist în Afganistan. Zona vizată este capitala Kabul, avertizează ministrul britanic al Forțelor Armate din cadrul Ministerului Apărării.

În următoarele ore este posibil ca o tragedie să fie provocată la Kabul, potrivit ministrului britanic James Heappey.

„Există acum informații foarte, foarte credibile privind un atac iminent”, a transmis Heappey, la BBC. „Credibilitatea informaţiilor a ajuns acum la stadiul la care credem că un atac iminent extrem de letal este posibil în Kabul”, a mai completat oficialul britanic.

Întrebat de Sky News dacă atacul ar putea avea loc în următoarele ore, ministrul Forțelor Armate a răspuns pozitiv.

„Oamenii sunt disperaţi, oamenii se tem pentru vieţile lor oricum, aşadar cred că există o dorinţă în rândul multora de la coadă să rişte”, a mai transmis Heappey.

Termenul pentru retragerea completă a trupelor americane din Afganistan, din ce în ce mai aproape

Trupele SUA controlează aeroportul din Kabul, iar finalizarea retragerii americane din Afganistan a fost programată de administrația Biden pentru 31 august. Liderii europeni i-au transmis președintelui american că ar fi imposibil să evacueze până la finalul lunii toți cetățenii afgani care se încadrează în criteriile pentru evacuare, astfel că au cerut prelungirea termenului, solicitare refuzată de partea americană.

În schimb, se pare că talibanii vor continua să le permită afganilor care dețin documente legale să părăsească Afganistanul și după termenul-limită pentru retragerea forțelor americane din țară, a declarat miercuri ambasadorul german la Kabul, Markus Potzela.