Noi, cele șase miliarde de locuitori, am scăpat săptămâna trecută de o potențială catastrofă, când rămășițele unui satelit care cântărea 6 tone au intrat în zona Oceanului Pacific.
Acum, oamenii de știință speră să fim la fel de norocoși și a doua oară, întrucât se preconizează că luna viitoare vom avea partea de un fenomen asemănător. De data aceasta vorbim despre Satelitul german Roentgen, care va intra în cădere liberă la finalul lunii octombrie sau la începutul lui Noiembrie.
Satelitul, echipat cu cel mai sensibil şi mai greu telescop cu raze X la vremea respectivă, a fost lansat în 1990 pentru o misiune de un an şi jumătate. Succesul înregistrat a determinat Centrul Aerospaţial să extindă operaţiunea pe o perioadă de zece ani. Din 1999 cercetătorii nu au mai putut controla satelitul.
ROSAT are aproximativ 2,4 tone, mai puțin de jumătate din cea a lui UARS, dar orbita sa se întinde de la 53 grade latitudine nordică și sudică, așa încât reprezintă o amenințare pentru regiunea care se întinde de la Canada spre America de Sud.
Și deoarece în contact cu atmosfera rămășițele satelitului vor arde, oficialii Agenției Spațiale Germane presupun că aproximativ 30 de bucăți ale satelitului, cu o masă de 1,6 tone, vor rezista reîntoarcerii.
Oficialii estimează că sunt una la două mii de șansa ca cineva să aibă de suferit din cauza acestora, o estimare mai îngrijorătoare decât cea făcută pentru UARS, care era de una la 3.200 de posibilități. Oamenii de știință urmăresc deja coborârea finală a satelitului ROSAT, însă finalitatea acesteia va fi incertă până la aproximativ una, două ore înaintea marii prăbușiri.