Ambasador român: La prezidențiale o să propunem atât de multe secții de votare, încât mai bine să rămână nepopulate decât numele nostru să mai fie legat de umilințele provocate românilor!

Ambasador român: La prezidențiale o să propunem atât de multe secții de votare, încât mai bine să rămână nepopulate decât numele nostru să mai fie legat de umilințele provocate românilor!
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile europarlamentare din 26 mai au fost marcate de un nou scandal uriaş în diaspora. La fel ca la alegerile prezidenţiale din 2014, autorităţile nu au fost capabile să prevadă numărul mare de români care vor veni la urne şi din această cauză românii au stat cu orele la coadă, iar mulţi nici nu au reuşit să voteze.

Într-o postare pe Facebook, Lilian Zamfiroiu, ambasador extraordinar și plenipotenţiar al României în Marele Ducat de Luxemburg îşi cere scuze românilor pentru umilinţa la care au fost supuşi de alegeri şi explică faptul că în momentul în care a depus solicitarea privind numărul secţiilor nu se stabilise că va fi şi un referendum, iar la alegerile precedente a fost un număr mic de români care au venit să voteze în acest stat.

„Cât privește vinovăția noastră pentru cele pe care le-ați îndurat, ea există – și mi-o asum eu, în totalitate, ca șef al misiunii diplomatice – în măsura în care estimarea pe care am avut-o cu privire la numărul persoanelor care se vor prezenta la vot a fost greșită. Și da, a fost greșită, din moment ce consecințele acestei decizii au fost cele care s-au văzut! Întrebarea care se pune este dacă, pe baza datelor avute la dispoziție în momentul formulării propunerii cu privire la organizarea unei singure secții de votare pe teritoriul Luxemburgului, am fi putut lua o altă hotărâre? Pentru că termenul limită pentru transmiterea propunerilor noastre a fost 8 martie a.c., așadar cu mult timp înaintea zilei de 25 aprilie, când Președintele României a semnat decretul cu privire la organizarea referendumului, simultan cu alegerile europarlamentare. Așadar, la acel moment știam că pe data de 26 mai vom avea doar alegeri europarlamentare și, luând în calcul statisticile referitoare la prezența românilor la scrutinele anterioare, indiferent de natura acestora (când toate persoanele care s-au prezentat la ambasadă au putut vota, inclusiv la alegerile prezidențiale din anul 2014), am fost cu toții convinși că, pentru Luxemburg, o singură secție ajunge. S-a dovedit, însă, că n-a ajuns… Și suntem, toți din ambasadă, profund afectați de cele întâmplate și regretăm din tot sufletul”, se arată în mesajul transmis de ambasador pe pagina de Facebook a instituţiei. (Mesajul integral poate fi citit AICI)

Diplomatul încheie prin a promite că şi el şi alţi colegi din Europa vor organiza la alegerile prezidenţiale un număr uriaş de secţii pentru că va fi mai bine să rămână nepopulate decât să fie din nou umiliţi românii.

„Pe de altă parte însă, atât noi, cei de la Ambasada din Luxemburg, cât și colegii de la celelalte misiuni diplomatice românești din Europa, sunt sigur, ne-am învățat lecția: la alegerile prezidențiale din toamnă o să propunem atât de multe secții de votare, încât mai bine să rămână unele nepopulate decât numele nostru să mai fie legat de umilințele provocate românilor!”, conchide ambasadorul român.

Tags: