Serghei Şoigu: Rusia îşi încetineşte intenționat ofensiva din Ucraina, pentru a permite evacuarea civililor

Serghei Şoigu: Rusia îşi încetineşte intenționat ofensiva din Ucraina, pentru a permite evacuarea civililor
În imagine: Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării. Sursă foto: Hepta - DPA Images

Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a declarat, marți, că trupele ruse intenționat au încetinit ofensiva din Ucraina, pentru a permite evacuarea civililor din localitățile pe care le-au încercuit.

„Sunt declarate încetări ale focului şi sunt create coridoare umanitare pentru evacarea oamenilor din aşezările încercuite. Evident că asta încetineşte ritmul ofensivei, dar e un lucru făcut intenționat, pentru a evita victime în rândul populaţiei civile”, a declarat Serghei Şoigu pentru agenţia rusă RIA, preluată de Reuters.

Lupte grele în estul Ucrainei

În fapt, rușii atacă în forță oraşul Severodoneţk de care depinde controlul întregii provincii Lugansk.

„Pierdem între 50 şi 100 de soldaţi, în fiecare zi, în bătălia pentru Donbas”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Guvernatorul regional a susținut că rușii vor să distrugă acest oraş de o importanţă strategică pentru controlul întregii regiuni Lugansk.

Și avocatul poporului din Ucraina a afirmat că Severodoneţk riscă să aibă aceeaşi soartă ca Mariupol.

13.000 de anchete privind crime de război săvârșite de ruși în Ucraina

Între timp, procurorul general al Ucrainei a anunțat că aproximativ 13.000 de anchete privind crime de război sunt în curs de desfășurare în Ucraina.

Rusia continuă să nege acuzațiile.

Luni, Vadim Șișimarin, un soldat rus în vârstă de 21 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat. El și-a recunoscut vina.

Urmăriți B1TV.ro și pe