Sfântul Graal, paharul jertfei din care a băut Iisus la Cina cea de Taină, se află într-o catedrală din Spania și poate fi văzut de toți vizitatorii

Sfântul Graal, paharul jertfei din care a băut Iisus la Cina cea de Taină, se află într-o catedrală din Spania și poate fi văzut de toți vizitatorii
Sfântul Graal, paharul jertfei din care a băut Iisus la Cina cea de Taină, se află într-o catedrală și poate fi văzut de toți vizitatorii. Sursa Foto: Flickr.com

Cel mai renumit si mai iluzoriu artefact biblic din Noul Testament este Sfantul Graal.

Sfântul Graal sau paharul jertfei din care a băut Iisus la Cina cea de Taină este unul dintre cele mai cunoscute simboluri creștine, fiind, de asemenea și una dintre cele mai importante surse de credință și mister.

Potirul Sfânt din care a băut Iisus Hristos

Din punct de vedere etimologic, graal vine din limba franceză veche şi înseamnă un vas din lut sau metal. Mai târziu a fost asociat cu un potir. Iniţial artefactul în sine era considerat a fi un vas simplu din lut, folosit de evreii antici pentru a bea vin. Mai apoi imaginarul feudal s-a transformat într-un potir din aur.

„Obișnuiesc să spun că dovezile sunt precum ramurile unui copac. Dacă e doar una, se rupe ușor. Dar dacă unești 50, nu le mai poți rupe.

Aici sunt multe argumente la un loc și nu este ușor să le înfrângi”, a spus Jose Verdeguer, custodele patrimoniului istorico-artistic al Catedralei din orașul spaniol Valencia.

Potirul poate fi găsit doar între Palestina și Egipt

Jose Verdeguer susține că există mai multe dovezi care ar aproba autenticitatea potirului expus în catedrală.

Potirul Sfânt este compus din două părți: o cupă din piatră de agat brun-roșcat și un suport din aur sculptat, numit și relicvariu, în care este așezat vasul.

În anii 1960, un studiu arheologic a concluzionat că vasul din agat datează din secolul II sau I î.Hr. și a fost realizat manual într-o locație situată între Palestina antică și Egipt. Este singurul loc în care se găsește acel tip de agat, potrivit BBC.com

Suportul din aur datează din secolul XI-lea

Dr. Ana Mafe , istoric de artă și scriitor , a stabilit că suportul pentru aur datează din secolul XI-lea.

Cercetările întreprinse de dr. Mafe au determinat, de asemenea, că potirul are aceeași dimensiune și același volum ca o ceașcă tradițională evreiască pentru kiduș, un ritual de binecuvântare, adică ceea ce ar fi folosit Isus la Cina cea de Taină.

Custodele patrimoniului istorico-artistic al Catedralei din orașul spaniol Valencia a explicat modul în care Graalul a ajuns de la Ierusalim la Valencia, susținând că atunci când Sfântul Marcu a trebuit să fugă din Ierusalim în anul 70 d.Hr. din cauza invaziei romane, a luat cu el vasul prețios.

Spania, țara care găzduiește potirul sacru

Sfântul Marcu s-a stabilit la Roma, unde cupa a fost transmisă diverșilor papi și, în cele din urmă, Sfântului Laurențiu, care a trimis-o în Spania pentru a fi protejată de războaie ulterioare.

În cele din urmă, a ajuns în Valencia, capitala de facto a Coroanei Aragonului la începutul seculului al XV-lea, iar de atunci venerata relicvă a stat la loc de cinste. De asemenea, potirul poate fi văzut de toți vizitatorii, împreună cu celelalte relicve aflate în Catedrală.

„Dacă există vreun potir care, conform tradiției, a fost în mâinile lui Isus, fără îndoială, singurul vas care îndeplinește toate cerințele atunci când este supus unei analize științifice – ce poate fi reprodusă oriunde în lume cu aceleași rezultate – este Sfântul Potir al Catedralei din Valencia”, a transmis dr. Ana Mafe.

Urmăriți B1TV.ro și pe