Președintele american Joe Biden înregistrează în prezent cea mai scăzută rată de susținere de la preluarea mandatului său, democratul fiind mai nepopular chiar decât fostul lider de la Casa Albă, republicanul Donald Trump.
Sâmbătă, atunci când Biden a căzut de pe bicicletă în fața ziariștilor și a unor suporteri în Delaware, criticii săi au comentat că evenimentul este metafora perfectă pentru starea administrației democrate, care pare incapabilă să rezolve crizele multiple cu care se confruntă acum Statele Unite.
Pe măsură ce inflația continuă să crească și temerile de recesiune în SUA se intensifică, un nou sondaj Yahoo News/YouGov, citat de G4Media a indicat că Joe Biden se află în prezent în cel mai prost moment al președinției sale din punctul de vedere al ratelor de popularitate.
Sondajul, efectuat pe 1.541 de adulți în perioada 10-13 iunie, a constatat că, dacă astăzi ar avea loc alegeri prezidențiale, mai mulți alegători înregistrați spun că ar vota pentru Trump (44%) decât pentru Biden (42%). Aceasta chiar în condițiile în care Comisia din Camera Reprezentanților care investighează asaltul asupra Congresului din 6 ianuarie 2021 a petrecut ultimele săptămâni încercând să-l implice pe liderul republican în ceea ce ea a numit „o conspirație instigatoare” pentru a răsturna rezultatele alegerilor din 2020, care poate duce la o posibilă urmărire penală pentru fostul președinte.
Ziariștii au notat că, de când Biden a preluat mandatul de lider la Casa Albă, niciun sondaj anterior Yahoo News/YouGov nu l-a plasat în spatele lui Trump. De exemplu, în urmă cu exact un an, Biden îl conducea pe Trump cu 9 puncte procentuale. (În 2020, Biden a câștigat Casa Albă cu peste 7 milioane de voturi, respectiv 51,3% prentru democrat față de 46,9% pentru liderul republican. Biden a strâns atunci 306 electori, iar Trump a adunat 232 de electori).
Ratingul de aprobare al performanțelor în funcție al lui Biden s-a subțiat însă constant în ultimul an, iar noul sondaj îl arată la un nivel minim istoric. În prezent, 56% dintre americani dezaprobă performanța președintelui democrat – cea mai mare rată înregistrată până acum -, în timp ce doar 39% o aprobă. Acum trei săptămâni, aceste cifre erau de 53%, respectiv 42%.
În toamna acestui an, americanii vor alege toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților, o treime din Senat și 39 de guvernatori, precum și alți oficiali de la nivelul statelor și orașelor. După doi ani, pe 5 noiembrie 2024, vor fi aleși președintele și vicepreședintele Statelor Unite, urmând de asemenea să fie puse la bătaie toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților și 33 din cele 100 de mandate din Senatul de la Washington, 13 posturi de guvernatori de state și teritorii și alte numeroase poziții oficiale locale și statale.
Așa cum se prezintă lucrurile în acest moment și cum indică sondajele de opinie, democrații riscă să nu mai controleze nici una din cele două camere ale Congresului în urma alegerilor din noiembrie 2022. Cele mai multe dintre sondaje estimează că partidul aflat acum la putere în America va pierde zeci de mandate atât în Camera Reprezentanților, cât și camera superioară a legislativului.
Analiștii de peste ocean afirmă însă că realitățile politice și tendințele de votare din acest moment conturează un scenariu mult mai rău pentru democrați decât pierderea Camerei și, eventual, a Senatului: posibilitatea ca fotoliul de la Casa Albă să fie ocupat din nou de Trump, el urmând să beneficieze nu doar de o majoritate legislativă obedientă, dar și de un Senat impenetrabil la orice încercare democrată de a modifica așa-numita procedură de filibuster după ianuarie 2025. (În ultimii an, democrații au încercat să elimine procedura de filibuster, care permite ca legislația din Senat să fie adoptată cu o majoritate simplă de 51 de voturi din totalul de 100 de senatori. Toate tentativele lor au eșuat).
Rezultatele negative pentru Biden vin în condițiile în care prețurile din Statele Unite continuă să crească cu cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani, dând peste cap așteptările experților și punând în umbră alte preocupări. Potrivit sondajului, 40% dintre alegătorii înregistrați (de la 33% luna trecută) spun acum că inflația este „cea mai importantă problemă pentru mine atunci când mă gândesc la alegerile din acest an” – de peste patru ori mai mult decât pentru orice altă problemă.
Rata anuală a inflației a crescut la 8,6% în mai, de la 8,3% în luna precedentă. Prețurile alimentelor au crescut cu peste 10% luna trecută comparativ cu mai 2021, în timp ce costurile la energie au urcat cu peste 34%.