Starea lui Salman Rushdie se îmbunătățește, a anunțat agentul scriitorului înjunghiat pe o scenă din New York: „Nu mai este pe ventilator”

Starea lui Salman Rushdie se îmbunătățește, a anunțat agentul scriitorului înjunghiat pe o scenă din New York: „Nu mai este pe ventilator”
Foto: Hepta.ro / Spread Pictures / El Universal

Salman Rushdie, autorul internat vineri după ce a fost înjunghiat în mod repetat într-o apariție publică pe o scenă din New York, a fost scos de pe ventilator, iar starea sa se îmbunătățește, a anunțat duminică agentul scriitorului.

Starea lui Salman Rushdie se îmbunătățește, a anunțat agentul său

„Nu mai este pe ventilator, așa că drumul spre recuperare a început. Va fi îndelungat; rănile sunt severe, dar starea sa se îndreaptă în direcția bună”, a declarat agentul lui Salman Rushdie, Andrew Wylie, într-un email pentru Reuters.

Salman Rushdie (75 de ani) urma să susțină o prelegere despre libertatea artistică la Institutul Chautauqua din New York, însă scriitorul născut în India a fost înjunghiat pe scenă de un tânăr în vârstă de 24 de ani. Iran făcuse apel la musulmani să îl asasineze încă din 1988, când autorul a publicat „Versetele Satanice”.

Suspectul – Hadi Matar din Fairview, New Jersey – a pledat nevinovat pentru acuzațiile de tentativă de omor și asalt, la înfățișarea de sâmbătă, a precizat avocatul său desemnat din oficiu, Nathaniel Barone, pentru Reuters.

După ore întregi de operație, Rushdie a fost conectat la ventilator, iar vineri seară nu putea să vorbească, spunea Andrew Wylie într-o actualizare anterioară, când menționa că scriitorul ar putea să piardă un ochi și are leziuni la nivelul nervilor de la braț, fiind rănit și la ficat.

Înjunghierea lui Salman Rushdie, considerat un simbol al libertății de exprimare, a fost condamnată de scriitori și politicieni din întreaga lume. Președintele american Joe Biden a lăudat „idealurile universare” de adevăr, curaj și rezistență pe care le întruchipează Rushdie și opera sa.

„Acestea sunt pietrele de temelie ale oricărei societăți libere și deschise”, a spus președintele Statelor Unite.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:34 - Rareș Bogdan, despre aderarea la Schengen: Mi s-a spus că în cazul Finlandei lucrurile sunt complet schimbate / Nu cred că premierul Olandei mai are vreun motiv să se opună. Ar fi o jignire pentru poporul român (VIDEO)
21:14 - Revolta lui Aurel Pădureanu după moartea actorului Alexandru Arșinel: „Omul acesta trebuia să fie îngropat cu onoruri militare. Să le fie rușine!”
20:58 - Tragedie ca într-un thriller polițist la Cernăuți: un pedofil a ucis o polițistă de doar 22 ani care l-a surprins arătându-și organele genitale în apropierea unei școli. La două zile, criminalul a fost prins și, ulterior, declarat mort de colegii tinerei
20:58 - 4 avioane de vânătoare rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și în cel al Suediei
20:35 - Cristian Tudor Popescu, despre „bășina nucleară, violatorul impotent și porumbeii păcii”. Comentariul incisiv al gazetarului
20:32 - Cântăreața Jo și-a făcut prima operație estetică la 28 de ani: „Sunt mega încântată de rezultat / Nu mi se pare greșit să facem schimbări” (FOTO)
20:09 - Cătălin Drulă critică dur PSD și PNL: Acuzații reciproce despre care are infractorii mai mari. Acesta este falimentul moral deplin al proiectului deplin al proiectului Iohannis – România Anormală
20:00 - Un notoriu mercenar rus, veteran din Transnistria, a fost lichidat de ucraineni în contraofensiva din Herson
19:55 - Află la ce folosește buzunarul mic al blugilor și capsele acestora
19:53 - Eduard Hellvig (SRI): Marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică