Statul Islamic ar putea ataca SUA în 6 luni

Statul Islamic ar putea ataca SUA în 6 luni
Foto: Hepta - Zuma Press / Oliver Contreras

SUA este avertizată cu privire la un posibil atac al Statului Islamic din Afganistan. Specialiștii americani în securitate estimează că gruparea extremistă ar putea avea capacitatea în șase luni de a ataca teritoriul Statelor Unite. Semnalul de alarmă îl trage Colin Kahl, responsabil de rang înalt al Pentagonului.

„Comunitatea de informaţii evaluează în prezent dacă atât ISIS-K cât şi Al Qaida au intenţia de a conduce operaţiuni externe, inclusiv împotriva SUA, dar niciuna dintre ele nu are la ora actuală capabilitatea de a o face. Am putea vedea ISIS-K obţinând această capabilitate într-un termen undeva între 6 şi 12 luni”, a indicat oficialul, potrivit Reuters.

Talibanii și ISIS, monitorizați de americani

Kahl, subsecretar pentru politica de apărare, a mai precizat că în acest moment nu este clar dacă talibanii, inamici ai grupării Stat Islamic, pot combate o astfel de grupare extremistă, cunoscută și sub numele de ISIS-Khorasan/ISIS-K.

Pentru a determina capacitatea de rezistență a talibanilor, americanii trebuie să facă investigații amănunțite, a mai precizat Kahl.

„Evaluarea noastră arată că talibanii și ISIS-K sunt dușmani de moarte. Așa că talibanii sunt foarte motivați să meargă după ISIS-K. Urmează să fie determinată capacitatea lor de a face acest lucru” a declarat Colin Kahl.

După retragerea trupelor din Afganistan, președintele Joe Biden a anunțat că SUA vor continua să monitorizeze zona de conflict, pentru prevenirea unor evenimente extreme. Astfel, ar urma să se desfășoare diverse operațiuni în țară, care ar identifica amenințările venite din partea unor grupuri precum Al-Qaida și Statul Islamic.

Colin Kahl a declarat că scopul acțiunilor SUA îl reprezintă perturbarea grupurilor teroriste, astfel încât să fie evitat un eventual atac.

Ultima oră
19:25 - Florin Roman (PNL): Despre Florin Roman s-au putut spune multe lucruri, mai puțin un lucru – că e corupt. Mă cunosc mulți, poate de asta și deranjez în stânga și-n dreapta (VIDEO)
18:58 - Florin Roman: Pentru cloud-ul guvenamental avem 500 de milioane de euro în PNRR. Banii vin pe măsura termenelor și suntem presați de timp / Doar puțin peste 10% dintre români au competențe digitale primare (VIDEO)
18:16 - Florin Roman (PNL), reacție la controversele privind lucrarea din CV-ul său: Eu n-am ajuns ministru la beletristică. Sunt cu conștiința împăcată. Când ajungi ministru, sunt și lucruri bune și lucruri mai puțin bune (VIDEO)
18:07 - Alexandru Rafila, despre măsurile din noaptea de Revelion: Vă daţi seama că nu vor fi unele stupide care să facă imposibilă, de exemplu, întoarcerea la timp acasă (VIDEO)
17:44 - Prognoza meteo pentru săptămâna 6-12 decembrie 2021. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion (VIDEO)
17:43 - Dorel din Panciu a pus un brad uriaș de Crăciun fix în mijlocul intersecției. Mașinile au circulat printre crengi (VIDEO)
17:23 - Antrenorul unei echipe din Egipt a murit după ce s-a bucurat la un gol marcat în prelungiri de jucătorii săi
17:02 - Sorin Grindeanu: Ruptura de Liviu Dragnea a apărut când mi-am asumat aproape în mod personal să dau OUG 14 / Reacția liderului social-democrat la acuzația că a fost acasă la Klaus Iohannis
16:43 - Femeia cu cele mai mari buze din lume se pregătește de o nouă intervenție estetică. Uite ce rezultate își dorește să obțină
16:38 - Alexandru Rafila: Nu se pune problema utilizării certificatului verde la slujbe. Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea bisericilor în respectarea măsurilor anti-COVID (VIDEO)