Simptomele de Covid-19 pot să fie resimţite de persoanele care au contractat boala până la nouă luni de la infectare, avertizează consilierul medical şef al Casei Albe, dr. Anthony Fauci.
Cercetătorii Universităţii din Washington au constatat recent că 30% dintre pacienţi au declarat simptome o perioadă de până la nouă luni. Printre neplăcerile care persistă mult timp după vindecarese numără oboseală, dificultăţi de respiraţie, tulburări de somn, scriecnbc.com.
Cunoscute drept „Covid lung” sau sechele post-acute ale Covid-19 (PASC), simptomele pot apărea ”cu mult după” infectare, iar gravitatea poate varia de la uşoară la ”incapacitate”, a mai explicat medicul.
”Magnitudinea problemei nu este cunoscută pe deplin”, a spusacesta, adăugând că fenomenula fost observată la persoane care nu au avut nevoie spitalizare şi la oameni care au avut simptome care nu au făcut parte din infecţia iniţială.
Fauci a afirmat că Institutele Naționale de Sănătate încep să studieze „COVID-ul lung” într-un efort de a identifica cauzele și posibilele tratamente.
Un studiu danez sugerează că persoanele infectate cu o variantă britanică a coronavirusului B117 pot avea un risc cu 60% mai mare de a fi spitalizate, a declarat ministrul sănătății Magus Heunicke.
O campanie pe scară largă de secvențiere a virusului a permis Danemarcei, cu 5,8 milioane de locuitori, să urmărească creșterea noii variante mai atent decât orice altă țară, scrie The Guardian.
Camilla Holten Møller, de la Institutul Statens Serum de combatere şi prevenţie a bolilor infecţioase, care studiază pandemia, a spus luna trecută: „Dacă ne uităm la modelele noastre, este calmul de dinaintea furtunii”.
Există temeri că B.1.1.7 ar putea deveni în curând varianta dominantă în țară. Holten Møller a estimat că varianta se răspândește de 1,55 ori mai repede decât variantele precedente.
Premierul britanic Boris Johnson a spus în ianuarie: „Pe lângă faptul că se răspândeşte mai repede, noua tulpină – identificată în Londra şi în sud-est – ar putea fi identificată cu un grad mai ridicat al mortalităţii”.
Primele date au sugerat că varianta se răspândeşte între 30% şi 70% mai repede decât altele şi au existat iniţial indicii că este cu aproximativ 30% mai mortal