SUA ar dori să vadă Rusia angajată constructiv contra Statului Islamic în Siria, nu să-și construiască acolo propria prezență militară

SUA ar dori să vadă Rusia angajată constructiv contra Statului Islamic în Siria, nu să-și construiască acolo propria prezență militară

Casa Albă a transmis că Statele Unite ar dori să vadă Rusia mai degrabă implicată constructiv, alături de coaliția internațională, în lupta contra Statului Islamic în Siria, și nu să-și construiască acolo propria prezență militară, informează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că Obama nu a vorbit cu Putin pe marginea acestui subiect, dar va face acest lucru când va stabili că poate promova interesele americane.

Totuși, Secretarul de Stat John Kerry a vorbit în mai multe rânduri la telefon cu Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, ultima convorbire având loc pe 5 septembrie. Lavrov a susținut atunci că este neceară crearea unui front unit în lupta contra teroriștilor din Siria.

Oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea față de creșterea prezenței militare ruse în Siria și au susținut că aceasta pare să vizeze întărirea regimului Bashar Al-Assad, un aliat al Rusiei, în loc să să caute o tranziție către o nouă conducere politică.

„Ceea ce am dori să vedem de la ruși este un angajament mai constructiv cu coaliția de 60 de membri, condusă de Statele Unite și axată pe degradarea și în cele din urmă distrugerea ISIL (Statul Islamic – n.r.)”, a declarat Earnest.

Tensiunile dintre cele două state s-au acutizat după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea și sunt amplificate și mai mult din cauza prezenței militare ruse în Siria.

Directorul CIA, John Brennan, a declarat că există un „dezacord fundamental” între cele două state asupra rolului lui Assad ce face din Siria un magnet pentru combatanți străini și grupuri militante.

Rusia a poziționat mai multe tancuri pe un aerodrom militar din vestul Siriei. Și aproximativ 200 de soldați din infanteria navală au fost trimiși la aerodrom, împreună cu unități de locuit temporare, o stație portabilă de control al traficului aerian și componente ale unui sistem de apărare aeriană.

Ultima oră
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)