SUA: Camera Reprezentanților a votat pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump pentru ”incitare la insurecție” în contextul violențelor de la Capitoliu

SUA: Camera Reprezentanților a votat pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump pentru ”incitare la insurecție” în contextul violențelor de la Capitoliu
Foto: Hepta - Abaca Press / Pool/ABACA

Camera Reprezentanților – camera inferioară a Congresului american – a votatmiercuri pentru punerea sub acuzare a președintelui în exercițiu al SUA, Donald Trump. Este pentru a doua oară când Trump este se află în fața unei inculpări în vederea destituirii. De altfel, el devine astfel primul președinte din istoria SUA care este pus sub acuzare de două ori.Actualul lider de la Casa Albă este acuzat de Partidul Democrat că i-ar fi incitat la violență pe participanții la mitingul care a avut loc în urmă cu o săptămână la Capitoliu, în timpul căruia susținători ai săi au intrat în clădirea Congresului, incidentele violente fiind soldate cu cinci morți.

UPDATE, 13 ianuarie, ora 23.20 – Camera Reprezentanților a votat pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump pentru a doua oară. Ultimul cuvânt în acestcaz îl are Senatul american. Potrivit BBC, au fost exprimate232 de voturi ”pentru” și 197”împotrivă”, iar 4 membri ai Camerei s-au abținut. Zece voturiîn favoarea inculpării lui Trump au venit din partea republicanilor, mai mult decât se aștepta inițial. Dominată de democrați,Camera Reprezentanților are 435 de membri.

UPDATE, 13 ianuarie, ora 23.10 – Votul privind punerea sub acuzare a lui Donald Trump a început în Camera Reprezentanților.

UPDATE, 13 ianuarie, ora 23.00 – Mitch McConnell, liderul republicanilor din Senat, spune că nu a decis cum va vota cu privire la destituirea lui Donald Trump.

„Nu am luat o decizie finală cu privire la modul în care voi vota”, a spus McConnell.

UPDATE, 13 ianuarie, ora 22.20-Liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, susține că punerea sub acuzare a lui Donald Trump cu exact o săptămână înainte de finalul mandatului ar fi o eroare.

Kevin McCarthy spune că „nu există anchetă, nu există audieri”. ”Cu atât mai mult cu cât Senatul a confirmat că niciun proces nu va începe înainte de învestirea preşedintelui Biden”, adaugă liderul republican.

UPDATE, 13 ianuarie, ora 21.50 –Donald Trump, președintele în exercițiu al SUA, a făcut, miercuri, un apel la calm în condițiile în care sunt așteptate noi demonstrații în SUA.

”În condițiile în care sunt anunțate noi demonstrații, fac un apel să nu mai existe violențe, încălcări ale legii sau acte de vandalism de niciun fel. Nu asta este ceea ce îmi doresc, nu asta este ceea ce America își dorește. Fac un apel la toți americanii să vină în sprijinul reducerii tensiunilor și a calmării spiritelor. Vă mulțumesc!”, a transmis Donald Trump prin intermediul secretarului său de presă.

Donald Trump: Fac un apel să nu mai existe violențe

UPDATE, 13 ianuarie, ora 21.15 –Potrivit democraților, argumentele pentru acuzarea lui Donald Trump sunt evidente: în urmă cu o săptămână, președintele a ținut un discurs incendiar, iar ulterior unii dintre susținătorii săi au mers la Congres și au lansat un atac, notează BBC.

De partea lor, republicanii spun că punerea sub acuzare a lui Trump, cu doar o săptămână înainte de sfârșitul mandatului prezidențial, este inutilă și provoacă dezbinare.

Până acum, șase republicani din Camera Reprezentanților au anunțat că vor vota pentru punerea sub acuzare a lui Trump.

Pe de altă parte, Biroul lui Mitch McConnell, liderul republican din Senat, a anunțat că în cazul unui vot în Camera Reprezentanților pentru inculparea lui Trump, în Senat nu va avea loc nicio dezbatere înaintea datei de 19 ianuarie, atunci când începe sesiunea Camerei superioare a Congresului SUA. Președintele ales, Joe Biden, va depune jurământul pe 20 ianuarie.

UPDATE, 13 ianuarie, ora 20.20 –Au început dezbaterile cu privire la moțiunea de punere sub acuzare a lui Donald Trump. Democrata Nancy Pelosi, șefa Camereie Reprezentanților, a declarat în deschiderea dezbaterilor că actualul președinte al SUA ”trebuie să plece” pentru că este ”un pericol” pentru națiune.

„Ştim că preşedintele Statelor Unite a incitat la această insurecţie, această rebeliune înarmată, împotriva ţării noastre. Trebuie să plece. Este un pericol clar şi prezent pentru naţiunea pe care o iubim toţi”, a declaratNancy Pelosi.

SUA: Camera Reprezentanților dezbate moțiunea de punere sub acuzare a lui Donald Trump

Dezbatere în Camera Reprezentanților cu privire la o nouă inculpare a lui Donald Trump

Liderul republican este acuzat de opozanții democrați de ”incitare la insurecție”, acuzații pe care Donald Trump le respinge.

Potrivit procedurii, inițial, Camera Reprezentanților trebuie să adopte cu o majoritate simplă articolele în vederea inculpării, în care sunt prezentate faptele de care este acuzat Trump.

Dacă președintele este inculpat, el va fi judecat de Senat, Camera superioară a Congresului SUA. După dezbateri, cei 100 de senatori și vor exprima votul asupra fiecărui articol, fiind nevoie ca articolele să fie aprobate de două treimi dintre aceștia pentru ca președintele să fie destituit automat.

Este de așteptat ca miercuri să fie dat un vor majoritar în Camera Reprezentanților pentru inculparea lui Trump. Pe de altă parte, democrații nu au o majoritate în Senat și rămâne de văzut dacă în Camera superioară vor fi suficient de mulți republicani care să sprijine punerea sub acuzare a lui Trump.

Potrivit unor surse citate de CNN, liderul republican al Senatului american, Mitch McConnell, s-ar fi pronunțat în favoarea punerii sub acuzare a președintelui în exercițiu.

Conform unei alte surse, în Camera Reprezentanților ar fi între 10 și 20 de republicani care ar vota pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump.

Între timp, pe rețelele sociale au început să apară imagini cu soldați din Garda Națională care păzesc Capitoliul în contextul dezbaterilor și votului din Camera Reprezentanților.

SUA: Soldați din Garda Națională la Capitoliu

Sute de soldați la Capitoliu în contextul procedurii de impeachment în cazul lui Donald Trump

Soldați ai Gărzii Naționale, surprinși în timp ce dormeau pe podeaua Capitoliului

Donald Trump se află pentru a doua oară în fața unei proceduri de punere sub acuzare

Până acum, trei președinți din istoria SUA au fost puși în fața unei proceduri de ”impeachment”, cu toții fiind achitați. Este vorba despre democratulAndrew Johnson, inculpat în 1868 după destituirea unui ministru; ulterior, în 1998, democratul Bill Clinton a fost inculpat pentru ”sperjur” în contextul scandalului privind legătura sa cu Monica Lewinsky, stagiară de la Casa Albă. Iar în decembrie 2019,Donald Trump a fost inculpat pentru ”abuz de putere” şi ”obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului”, cu privire la faptul că ar fi cerut Ucrainei o anchetă în cazul luiHunter Biden, fiul democratului Joe Biden, acum președinte ales al SUA.

Ultima oră
23:55 - Președintele Consiliului European denunță „lipsa de loialitate” a SUA. Charles Michel, mesaj dur după decizia Australiei de a renunța la submarinele franceze în favoarea celor americane
23:47 - Cine este iubitul Emmei Răducanu. Tânărul misterios ar fi un cântăreț celebrul în Marea Britanie
23:25 - Un bărbat a omorât-o pe sora iubitei sale cu peste 40 de lovituri de cuțit. Agresorul a fost reținut de procurorii din Constanța
23:08 - Nelu Tătaru: Mă aștept să se generalizeze certificatul verde / Sunt sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii, haideți să le facem sigure – facem vaccinul gratuit sau facem testele pe banii noștri
23:00 - Ludovic Orban: La ora actuală se lucrează la o îmbunătățire a legislației în domeniu informațiilor
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori