SUA crede că Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina, le-ar fi spus Joe Biden liderilor din NATO / Jake Sullivan: Nu credem că Putin ar fi dat ordinul final, dar există o posibilitate remarcabilă să o facă

SUA crede că Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina, le-ar fi spus Joe Biden liderilor din NATO / Jake Sullivan: Nu credem că Putin ar fi dat ordinul final, dar există o posibilitate remarcabilă să o facă
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pool/ABACA

UPDATE, 11 februarie, 23.55: Palatul Elysee a anunțat că și liderul francez Emmanuel Macron va discuta sâmbătă cu omologul său rus, Vladimir Putin. Potrivit Președinției franceze, liderii occidentali și-au reafirmat vineri susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

UPDATE, 11 februarie, 23.30: Președintele american Joe Biden ar urma să discute sâmbătă cu omologul său rus, Vladimir Putin, susține o sursă citată de CNN, pe fondul temerilor legate de posibilitatea unei invazii rusești în Ucraina. Publicația germană Der Spiegel susține că are informații potrivit cărora serviciile americane de informații ar fi avertizat guvernul federal al SUA și aliații din NATO că ofensiva rusă ar putea începe chiar miercurea viitoare.

UPDATE, 11 februarie, 23: Christiane Amanpour, jurnalistă CNN, susține că un oficial dintr-un stat NATO i-a transmis o informație similară cu cea vehiculată de sursele diplomatice citate de The Guardian, și anume că Joe Biden le-ar fi transmis astăzi liderilor din țările aliate că, în opinia SUA, Vladimir Putin ar fi decis să invadeze Ucraina săptămâna viitoare.

„Un oficial dintr-un (stat) aliat NATO îmi spune că Președintele Biden le-a transmis astăzi că SUA crede că Vladimir Putin a decis să atace Ucraina. Săptămâna viitoare”, a scris Christiane Amanpour, pe Twitter.

UPDATE, 11 februarie, 22.20: Surse diplomatice spun că Joe Biden le-ar fi transmis aliaților din NATO că Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina, însă Jake Sullivan, consilierul prezidențial american pentru securitate națională, a nuanțat poziția părții americane și a susținut că, în opinia Washingtonului, președintele Federației Ruse încă nu a dat „un ordin final”, dar există „o posibilitate remarcabilă” să o facă, având în vedere informațiile din teren.

„Voi spune că felul în care a acumulat forțele și le-a poziționat, alături de alți indicatori pe care i-am adunat prin serviciile de informații, ne arată clar că există o posibilitate remarcabilă ca Rusia să aleagă să acționeze militar și există motive să credem că acest lucru s-ar putea întâmpla într-un interval de timp rezonabil de rapid”, a declarat Jake Sullivan.

Știrea inițială: SUA crede că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a decis să dea curs invaziei în Ucraina, ceea ce s-ar putea întâmpla în următoarele zile, le-ar fi spus Joe Biden liderilor din UE și NATO cu care a discutat vineri seară, spun surse diplomatice citate de The Guardian.

Anterior informațiilor din The Guardian, Casa Albă anunța că Joe Biden discută cu liderii din mai multe state aliate, inclusiv România, despre manevrele militare ale Rusiei din jurul Ucrainei. Între timp, Administrația Prezidențială de la București a confirmat că Președintele a discutat cu omologul său american și cu alți aliați, fără să menționeze totuși informația transmisă pe surse de publicația britanică.

The Guardian, pe surse: SUA crede că Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina, le-ar fi spus Joe Biden liderilor din NATO

Convorbirea dintre liderul american și omologii săi din statele aliate a avut loc în contextul în care Casa Albă a analizat cele mai recente informații despre acumularea de forțe ruse pe care a pus-o în operă Moscova în apropierea frontierelor ucrainene. Oficialii SUA au evaluat și strategia lui Vladimir Putin.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, avertiza vineri că există semnale îngrijorătoare cu privire la posibilitatea unei escaladări. Secretarul de stat atrăgea atenția că o invazie rusă în Ucraina ar putea începe „în orice moment”, inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Potrivit Casei Albe, Joe Biden i-a sunat pe liderii transatlantici „pentru a discuta despre îngrijorările noastre comune despre acumularea continuă de forțe militare a Rusiei din jurul Ucrainei și despre coordonarea continuă deopotrivă la nivel de diplomație și descurajare”.

Un diplomat european, susține The Guardian, spune că SUA a solicitat o convorbire urgentă cu liderii statelor aliate și cu șefii Consiliului și Comisiei Europene pentru a le împărtăși cele mai recente informații.

Cel mai probabil obiectiv al unei eventuale ofensive ruse ar fi acela de a încojura Kievul și de a provoca o schimbare de regim, consideră serviciile occidentale de informații, potrivit publicației britanice.

Tot vineri, Washingtonul a avertizat că Federația Rusă a acumulat suficiente efective în apropierea Ucrainei pentru a lansa o invazie majoră, notează Reuters.

Urmăriți B1TV.ro și pe