SUA: Republicanul Kevin McCarthy nu a reușit nici din a opta încercare să câștige șefia Camerei Reprezentanților, deși partidul său are majoritatea

SUA: Republicanul Kevin McCarthy nu a reușit nici din a opta încercare să câștige șefia Camerei Reprezentanților, deși partidul său are majoritatea
Republicanul Kevin McCarthy nu a reușit să-și convingă proprii colegi să-l voteze la șefia Camerei Reprezentanților nici din a opta încercare. Foto: Hepta - Zuma Press / Rod Lamkey

Republicanul Kevin McCarthy nu a reușit nici din a opta încercare să câștige președinția Camerei Reprezentanților din SUA. El nu și-a putut convinge, până în acest moment, colegii de partid care sunt foarte apropiați de Donald Trump să-i ofere votul. Matt Gaetz, unul dintre ei, chiar l-a votat pe Trump.

Republicanii nu reușesc să-și pună omul la șefia Camerei Reprezentanților, deși au majoritate

Republicanii dețin 222 de locuri în Camera Reprezentanților și au nevoie de 218 voturi pentru a numi unul de-ai lor în fruntea forului. Numai că nu reușesc deoarece sunt extrem de divizați. Probleme pune mai ales un mic grup de apropiați ai fostului președinte Donald Trump.

Kevin McCarthy insistă să conducă el Camera, dar aproapiații lui Trump îl acuză că nu l-a apărat suficient pe fostul președinte, așa că nu vor să-i dea votul.

Așa se face că McCarthy nu a reușit să strângă cele 218 voturi nici din a opta încercare, informează CNN.

El a primit doar 201 voturi, în timp ce democratul Hakeem Jeffries a primit 212. Alte 17 voturi au ajuns la republicanul Byron Donalds, două la republicanul Kevin Hern și unul la Donald Trump.

Camera Reprezentanților a SUA e blocată

Pentru că nu și-a ales încă un șef, Camera Reprezentanților nu poate face nimic. Noii aleși nu pot nici măcar să depună jurământul.

O astfel de situație nu s-a mai întâmplat în ultimul secol. Numărul record de tururi de scrutin pentru alegerea unui preşedinte al Camerei Reprezentanților e de 133 (s-a întâmplat în anii 1850).

Membrii Camerei vor relua votul pentru a noua oară, deși republicanii nu s-au pus de acord pe cine să susțină.

Urmăriți B1TV.ro și pe