SUA și UE, acord istoric pentru a reduce dependența Europei de gazul rusesc

SUA și UE, acord istoric pentru a reduce dependența Europei de gazul rusesc
Ursula von der Leyen, Joe Biden și Charles Michel, la Summitul UE-SUA din iunie 2021. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Dario Pignatelli

SUA și UE au anunțat un acord major pentru gaz natural lichefiat, într-o încercare de a reduce dependența Europei de energia rusească. În baza înțelegerii, partea americană va furniza blocului comunitar cel puțin 15 miliarde de metri cubi suplimentari de LNG până la sfârșitul anului, transmite BBC.

Acord istoric între SUA și UE pentru a reduce dependența Europei de gazul rusesc

Practic, SUA va suplimenta cu 68% furnizarea de gaz către UE în acest an, notează și jurnaliștii spanioli de la El Pais.

UE anunțase deja că intenționează să renunțe gradual la gazul rusesc, ca răspuns la agresiunea rusă cu care se confruntă Ucraina. Un astfel de demers presupune creșterea importurilor de la alți furnizori și suplimentarea energiei din surse regenerabile.

Acordul a fost anunțat vineri, în timpul vizitei pe care o efectuează în Europa președintele SUA, Joe Biden, care a participat la summiturile de la Bruxelles și care acum va merge în Polonia.

Klaus Iohannis: Sunt state UE care depind aproape integral de gazul și petrolul rusești

Președintele României a explicat, joi, la Bruxelles, unde a participat la Summitul NATO și la reuniunea Consiliului European, că există state UE care depind aproape integral de energia rusească, ceea ce ar fi făcut nerealistă o eventuală impunere de sancțiuni pe această zonă.

„Fapt este că nu a existat o propunere concretă, formală, pentru un pachet de sancțiuni pe energie. Însă, da, discuții s-au purtat, dar știm foarte bine că în Uniunea Europeană sunt state care depind relativ puțin de gazul rusesc sau de petrolul rusesc, dar sunt state care depind aproape integral de gazul și petrolul rusești și atunci este clar că, în acest moment, nu este realist să impunem sancțiuni pe această zonă. Dar, pe de altă parte, noi am luat decizia deja la Versailles, acum o săptămână, să renunțăm gradual și cât se poate de repede la importul de energie din Rusia, însă această schimbare a furnizorilor nu se poate face de azi pe mâine, va dura luni de zile sau în unele situații chiar ani de zile, dar suntem hotărâți să facem acest lucru, cum suntem hotărâți să renunțăm tot mai mult la resurse fosile și să trecem pe energii regenerabile”, spunea șeful statului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`