SUA susține apelurile pentru o „zonă demilitarizată” la centrala nucleară Zaporojia

SUA susține apelurile pentru o „zonă demilitarizată” la centrala nucleară Zaporojia
Șeful Departamentului de Stat al SUA, Antony Blinken. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Chris J Ratcliffe

SUA susține apelurile pentru o „zona demilitarizată” în jurul centralei nucleare Zaporojia din Ucraina, a anunțat joi un purtător de cuvânt din Departamentul american de Stat, potrivit CNN.

Departamentul de Stat al SUA: Susținem apelurile pentru o „zonă demilitarizată” la centrala nucleară Zaporojia

„Lupta în apropierea unei centrale nucleare este periculoasă și iresponsabilă – și continuăm să facem apel la Rusia să înceteze toate operațiunile militare în apropierea instalațiilor nucleare ucrainene și redea Ucrainei controlul deplin, și susținem apelurile ucrainene pentru o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare”, spune purtătorul de cuvânt.

Rusia este acuzată că folosește centrala nucleară ca bază militară. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, invoca săptămâna trecută informații că „Rusia folosește această centrală drept echivalentul unui scut uman, însă un scut nuclear în sensul că se trage asupra ucrainenilor din jurul centralei”.

„Și, bineînțeles, ucrainenii nu pot și nu vor ataca înapoi, ca nu cumva să aibă loc un accident teribil care implică o centrală nucleară. Deci asta este culmea iresponsabilității”, afirma șeful diplomației americane.

Centrala nucleară Zaporojia – care se află sub ocupație rusă, dar este operată de personal ucrainean – este cea mai mare din Europa. Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele înregistrate în zonă în ultima perioadă.

Centrala Zaporojia este un obiectiv de importanță strategică, a explicat col. (r) Ion Petrescu, miercuri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

„Este normal ca ucrainenii să încerce recuperarea sub orice formă a centralei, după cum este normal ca militarii ruși să încerce păstrarea centralei, pentru că este un obiectiv de importanță strategică această centrală nucleară de la Zaporojie, este cea mai mare de pe continentul nostru european”, puncta analistul militar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:14 - Revolta lui Aurel Pădureanu după moartea actorului Alexandru Arșinel: „Omul acesta trebuia să fie îngropat cu onoruri militare. Să le fie rușine!”
20:58 - Tragedie ca într-un thriller polițist la Cernăuți: un pedofil a ucis o polițistă de doar 22 ani care l-a surprins arătându-și organele genitale în apropierea unei școli. La două zile, criminalul a fost prins și, ulterior, declarat mort de colegii tinerei
20:58 - 4 avioane de vânătoare rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și în cel al Suediei
20:35 - Cristian Tudor Popescu, despre „bășina nucleară, violatorul impotent și porumbeii păcii”. Comentariul incisiv al gazetarului
20:32 - Cântăreața Jo și-a făcut prima operație estetică la 28 de ani: „Sunt mega încântată de rezultat / Nu mi se pare greșit să facem schimbări” (FOTO)
20:09 - Cătălin Drulă critică dur PSD și PNL: Acuzații reciproce despre care are infractorii mai mari. Acesta este falimentul moral deplin al proiectului deplin al proiectului Iohannis – România Anormală
20:00 - Un notoriu mercenar rus, veteran din Transnistria, a fost lichidat de ucraineni în contraofensiva din Herson
19:55 - Află la ce folosește buzunarul mic al blugilor și capsele acestora
19:53 - Eduard Hellvig (SRI): Marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică
19:29 - Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu: Creșterea impozitelor pe locuințe nu va avea efect asupra persoanelor cu venituri mici