SUA trebuie să se pregătească acum pentru invazia Chinei în Taiwan, spune un oficial militar american. Și de ce declarația acestuia nu e un semn bun

SUA trebuie să se pregătească acum pentru invazia Chinei în Taiwan, spune un oficial militar american. Și de ce declarația acestuia nu e un semn bun
Elicoptere militare, unul transportând un uriaș steag al Taiwanului. Foto: Hepta - Zuma Press / Daniel Ceng Shou-Yi

Armata americană trebuie să fie pregătită să răspundă la o potențială invazie a Taiwanului încă din acest an, a declarat miercuri un oficial militar american, citat de AFP, semnalând o alarmă sporită cu privire la intențiile Beijingului față de insulă. Iar asta se întmplă după o serie de declarații alarmante cu privire la un eventual nou conflict armat, de data aceasta între SUA și China pentru Taiwan.

Taiwan a avertizat că orice încercare de a invada insula ar eșua

Amiralul Michael Gilday, șeful operațiunilor navale americane, este cel mai recent oficial de rang înalt de la Washington care și-a exprimat îngrijorarea că președintele Chinei, Xi Jinping, ar putea fi mult mai dispus decât se credea până acum să cucerească Taiwanul.

Comentariile sale au fost făcute în timp ce principalul oficial al securității din Taiwan a avertizat că orice încercare de a invada insula ar eșua și ar transforma China într-o paria internațională.

Xi este pe punctul de a-și asigura un al treilea mandat de cinci ani la conducerea celei mai populate națiuni din lume, ținând duminică un discurs istoric la Congresul Partidului Comunist, în care și-a reafirmat promisiunea de a „reunifica” sau de a cuceri Taiwanul într-o zi.

Comentariile lui Gilday vin la câteva zile după ce Antony Blinken a declarat că abordarea Chinei față de Taiwan s-a schimbat în ultimii ani, avertizând că Beijingul este „hotărât să urmărească reunificarea mult mai rapid”.

„Și dacă mijloacele pașnice nu au funcționat, atunci va folosi mijloace coercitive – și, eventual, dacă mijloacele coercitive nu funcționează, poate mijloace de forță – pentru a-și atinge obiectivele. Și asta este ceea ce perturbă profund status quo-ul și creează tensiuni enorme”, a declarat Blinken luni, în timpul unei conversații cu fostul secretar de stat Condoleezza Rice în California.

În urmă cu o lună, președintele SUA a declarat că forțele militare americane ar apăra Taiwanul dacă ar avea loc „un atac fără precedent”, a declarat președintele Joe Biden, subliniind angajamentul Americii față de insulă.

Biden, a evitat să răspundă în interviul din cadrul emisiunii „60 Minutes” dacă Taiwanul este sau ar trebui să fie independent, dar a continuat cu o promisiune atunci când a fost întrebat de către intervievatorul Scott Pelley dacă forțele americane ar „apăra insula”.

„Da, dacă, de fapt, ar avea loc un atac fără precedent”, a răspuns el, potrivit unei transcrieri furnizate de radiodifuzor. Cu toate acestea, el repetase mai devreme în interviu că „politica americană „O singură China”” nu s-a schimbat.

„Suntem de acord cu ceea ce am semnat cu mult timp în urmă. Și că există o politică „O singură China”, iar Taiwanul își face propriile judecăți cu privire la independența lor. Noi nu ne influențăm – nu încurajăm independența lor”, a spus el. „Aceasta este decizia lor”.

Întrebat din nou dacă, spre deosebire de Ucraina, forțele americane, bărbați și femei americani s-ar implica în cazul unei invazii chinezești, Biden a răspuns: „Da”.

În trei ocazii anterioare, de la jumătatea anului 2021, Biden a făcut comentarii publice similare, sugerând că SUA s-ar implica într-un conflict cu privire la Taiwan.

Unii observatori spun că aceste remarci contrazic o preferință de lungă durată a administrațiilor americane pentru ambiguitate în ceea ce privește problema apărării Taiwanului, ca o modalitate de a descuraja atât China, cât și Taiwanul să ia măsuri care ar putea modifica status quo-ul.

Statele Unite au anunțat luna aceasta o nouă rundă de vânzări de arme către Taiwan, în valoare totală de peste 1 miliard de dolari. „Am fost fermi în ceea ce privește angajamentul față de autoapărarea Taiwanului și de a avansa în acest sens”, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Comisia pentru relații externe a Senatului a aprobat, de asemenea, miercuri, un proiect de lege pentru a impulsiona legăturile cu Taiwanul și a-i oferi mai mult echipament militar pentru a descuraja o invazie chineză, deși legislația finală va trebui să răspundă obiecțiilor Casei Albe dacă va avea vreo șansă de a deveni lege.

Xi Jinping / Foto: Hepta, Brian Smith

În cadrul unei discuții cu un think-tank, Gilday a fost întrebat despre discursul lui Xi și dacă este de acord cu comentariile unui alt amiral american potrivit căruia Beijingul ar fi pregătit să cucerească Taiwanul până în 2027.

Americanii avertizaseră deja că s-ar putea să fie implicați în alte conflicte, departe de Europa

Eforturile Europei de a-și moderniza armatele cronic subfinanțate au scos la iveală o industrie de apărare pe timp de pace, prost echipată, incapabilă de a furniza arme pentru amenințările rusești din proximitate.

„Auzim de la colegii americani multe avertismente”, a declarat Jiří Šedivý, șeful Agenției Europene de Apărare (EDA), o agenție a UE care încearcă să ajute țările să facă echipă în scopuri de apărare.

„‘Investiți în propriile voastre strategii, pentru că ar putea veni un moment, și ar putea fi destul de curând, când, de fapt, noi, SUA, am putea fi ocupați pe deplin în altă parte în Asia-Pacific și ne vom afla pur și simplu în imposibilitatea de a vă sprijini’.”

Taiwanul nu este un aliat al Statelor Unite în cadrul tratatului

„Nu este vorba doar de ceea ce spune președintele Xi, ci și de modul în care chinezii se comportă și de ceea ce fac”, a declarat Gilday la Atlantic Council. „Și ceea ce am văzut în ultimii 20 de ani este că și-au respectat fiecare promisiune pe care au făcut-o mai devreme decât au spus că o vor face”.

Taiwanul nu este un aliat al Statelor Unite în cadrul tratatului, dar Congresul este obligat prin lege să vândă arme defensive Taipei și există un sprijin bipartizan pentru protejarea a ceea ce a devenit o democrație progresistă și un partener comercial global vital.

Xi a legat preluarea Taiwanului de viziunea sa privind „marea întinerire a națiunii chineze” și a declarat că obiectivul reunificării nu poate continua să fie transmis la nesfârșit de la o generație la alta.

Invazia recentă a Rusiei în Ucraina, pe care China nu a condamnat-o, a stârnit, de asemenea, temeri că Beijingul ar putea lua măsuri similare împotriva celor 23 de milioane de locuitori ai Taiwanului.

Șeful securității naționale a Taiwanului, Chen Ming-tong i-a transmis propriul său avertisment lui Xi.
„Vreau să le spun autorităților de la Beijing că nu există nicio șansă de câștig în cazul în acre vor ataca Taiwanul”, a declarat el reporterilor joi la Taipei.

„Ar duce la sancțiuni economice internaționale și la izolare diplomatică, ruinând „marea întinerire a națiunii chineze” a lui (Xi) și făcându-l un paria al națiunii chineze.”

Luni, secretarul de stat american Anthony Blinken a avertizat că Beijingul dorește să pună mâna pe Taiwan „mult mai rapid” decât se considera anterior, adăugând că sub conducerea lui Xi a apărut „o China foarte diferită”.

Blinken a avertizat, de asemenea, că orice război din cauza Taiwanului ar avea un impact „enorm” asupra comerțului global.

Urmăriți B1TV.ro și pe