Subiect închis pentru Vladimir Putin. Principalul ONG pro-LGBT, acuzat de propagandă, a fost sancționat de autoritățile rusești

Subiect închis pentru Vladimir Putin. Principalul ONG pro-LGBT, acuzat de propagandă, a fost sancționat de autoritățile rusești
Reactia comunității internaționale la discursul prin care Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste din Ucraina Foto: Hepta.ro / Sputnik / Grigory Sysoev

Nu mai este loc de negociere cu organizațiile „curcubeu”, în statul condus de către Vladimir Putin. Rusia a clasificat luni principala organizație LGBT+ drept „agent al străinătății”, o etichetă care pune presiune pe entitățile controversate.

ONG-ul care a primit în această săptămână eticheta de „agent al străinătății” este „LGBT-Set”, creat în 2006. Acesta funcționează în mai multe regiuni ale Rusiei. Registrul Ministerului Justiției, de „agenți ai străinătății”, include atât ONG-uri, organizații considerate dubioase de autorități, precum și instituții mass-media, militanți, avocați și jurnaliști, informează France Presse.

Considerată instituție de propagandă pentru destabilizarea țării, LGBT-Set se autodeclară pe site-ul propriu drept o entitate care oferă asistență juridică și psihologică persoanelor „curcubeu” și familiilor acestora, derulează campanii de sensibilizare și strânge date despre „discriminarea legată de orientarea sexuală în Rusia”.

Ce presupune sancțiunea autorităților din Rusia, orientată către ONG-ul pro-gay

Clasificarea drept „agent al străinătăţii” ar putea determina prejudicii de imagine pentru compania pro-LGBT+. Potrivit legislației, eticheta impusă de autoritățile ruse obligă organizaţiile, mass-media sau persoanele vizate să facă public acest statut în toate publicaţiile lor, inclusiv pe reţelele sociale şi să respecte diverse proceduri administrative greoaie.

În 2013, rușii „s-au blindat” din punct de vedere legislativ împotriva „propagandei gay” în rândul minorilor. A fost introdusă o lege în acest sens și astfel, au fost interzise marșurile Gay Pride, respectiv afișarea de steaguri curcubeu. Mai mult de atât, în 2020 a fost introdusă în Constituție explicit definiția familiei, „constituită între bărbat și femeie”.

Până în prezent, lista „neagră” a autorităților ruse cuprinde 93 de nume de activiști, jurnaliști și alții, considerați „propagandiști”, al căror scop reprezintă exclusiv „servirea unor interese străine”, finanțate din vest.

Urmăriți B1TV.ro și pe