Suedia este una dintre țările care au reușit să țină cel mai bine sub control pandemia de COVID-19, modelul adoptat de această țară fiind dat ca exemplu și pentru alte națiuni. Recent, țara scandinavă și-a anunțat disponibilitatea de a primi pacienți infectați cu coronavirus, aflați în stare gravă, din întreaga Europa.
Autoritățile suedeze au anunțat că sunt dispuse să ajute alte țări în lupta cu noul coronavirus, primind în spitale pacienți aflați în stare gravă.
Laura Ghibu Ventimiglia, medic român stability în Suedia, a explicat pentru Adevărul.ro modul de operare al autorităților sanitare suedeze.
„Situația este ținută total sub control în Suedia, iar în secțiile de Terapie Intensivă bate vântul. Au și anunțat că sunt dispuși să primească pacienți în stare gravă din toată Europa, deci ar putea fi trimiși și români că să fie tratați acolo. Avem doar 129 de bolnavi cu COVID la secțiile de Terapie Intensivă. În primăvară am avut peste 1.000″, a explicat aceasta.
Suedia este data ca exemplu, fiind prezentat drept un stat ce a reușit să obțină o imunitate de grup prin menținerea regulilor sanitare la nivel voluntar, mergând pe ideea de responsabilitate individuală.
„Suedezii sunt un popor foarte disciplinat. În primăvară, atunci când criza sanitară a fost deosebit de grea aici, cu un număr foarte mare de morți, Direcția de Sănătate Publică din Suedia împreună cu Agenția pentru Pregătirea Societății pentru Situații de Criză și cu Agenția pentru Ajutor Social, aceste trei agenții au creat un comitet de urgență. O celulă de criză cu alte cuvinte, similară poate cu grupul condus de Raed Arafat.
O diferență importantă stă în faptul că aici, aceste agenții au mult mai multă putere decât guvernul în anumite situații. Este o chestie de legislație. Aceste agenții au autoritatea de a emite decrete ce sunt mai puternice decât hotărârile de guvern, sunt ceva între hotărârile de guvern și legile trecute prin Parlament”, a mai explicat medicul român pentru sursa citată.
Cu toate acestea, autoritățile din Suedia au anunțat că vor impune restricții pentru prevenirea răspândirii COVID-19 pentru prima dată în țara nordică de la începutul pandemiei. Mai exact, cetățeniii se pregătesc de un lockdown parțial, care va începe din 20 noiembrie.
Suedia va introduce prima formă de lockdown de la debutulcrizei epidemic, pentru a oprirăspândirea virusului COVID-19 în rândul populației.
„Ne confruntăm cu o situație care poate deveni foarte gravă. Riscăm să ajungem în poziția în care am fost în primăvară”, a declarat premierulStefan Lofven.
Astfel, toate localurile care vând băuturi alcoolice în Suedia se vor închide la ora 22.30, începând de pe 20 noiembrie.Măsura va fi valabilă până cel puțin în februarie.
Măsurile sunt însă semnificativ mai ușoare decât cele din Marea Britanie, Franța sau alte țări membre ale Uniunii Europene (UE) în care barurile, restaurantele și magazinele au fost închise atât la interior, cât și la exterior.
În ultimele zece zile, numărul pacienților de la ATI s-a dublat în Suedia.