Suedia, raport privind aderarea la NATO: „Suntem pregătiţi să facem faţă oricărui răspuns din partea Rusiei”

Suedia, raport privind aderarea la NATO: „Suntem pregătiţi să facem faţă oricărui răspuns din partea Rusiei”
Suedia a luat oficial decizia de a intra în NATO Sursa Foto: flickr.com

Potrivit unui raport oficial publicat vineri la Stockholm, aderarea Suediei la NATO va avea un efect stabilizator și aduce mai multe avantaje țărilor riverane Mării Baltice. Acesta a fost publicat la o zi după anunțul Finlandei privind aderarea la alianța militară.

Printre beneficiile aderării Suediei la NATO a fost enumerată reducerea riscului conflictelor militare, având un efect de descurajare în nordul Europei.

Îngrijorări privind reacțiile la „o eventuală candidatură la NATO”

Oficialii de la Stockholm și-au exprimat, în continuare, îngrijorările privind o eventuală candidatură la NATO. Aceștia sunt de părere că ar însemna un posibil „atac militar” la adresa Suediei.

„Opinia noastră este că nu vom suferi un atac militar convenţional ca reacţie la o eventuală candidatură la NATO”, a afirmat ministrul de externe suedez Ann Linde, în cadrul unei conferinţe de presă cu prilejul prezentării raportului, potrivit HotNews.

Cu toate acestea, autoritățile suedeze au subliniat că țara lor devine vulnerabilă dacă rămâne singura țară baltică sau nordică care nu face parte din NATO și că sunt pregătiți să facă față „oricărui răspuns” din partea Rusiei.

„Dacă Suedia alege să candideze la NATO, există riscul unei reacţii din partea Rusiei”, a remarcat ministrul suedez al apărării Peter Hultqvist

„Permiteţi-mi să spun că, într-un asemenea caz, suntem pregătiţi să facem faţă oricărui răspuns”, a adăugat acesta.

Președintele și premierul Finlandei cer aderarea țării la NATO

Președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au cerut joi, printr-o declarație comună, ca țara lor să adere la NATO „fără întârziere”.

„Statutul de membru NATO va întări securitatea Finlandei. Ca membru NATO, Finlanda va întări întreaga alianță defensivă.

Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO. Sperăm că pașii naționali care mai sunt necesari vor fi făcuți rapid în următoarele zile”, au transmis cei doi, într-o scrisoare citată de Reuters.

Pe de altă parte, Moscova a avertizat că va răspunde la intrarea Finlandei în NATO cu măsuri „tehnico-militare”.

„Aderarea Finlandei la NATO va cauza prejudicii grave relațiilor bilaterale ruso-finlandeze”, susține Ministerul rus al afacerilor externe.

„Rusia va fi forțată să ia măsuri de răspuns, atât de natură tehnico-militară, cât și de altă natură, astfel încât să oprească amenințările la adresa securității sale naționale care iau naștere în acest sens”, a adăugat Ministerul rus al afacerilor externe.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor
23:25 - Lucian Heiuș, despre controlul uriaș de la „Dragonul Roșu”: Am decis ca inspectorii de la Antifraudă să sigileze depozitele pe care le găsesc cu obloanele trase. În jumătate de oră toate au fost deschise (VIDEO)
22:58 - Șeful ANAF, despre controalele și campaniile de prevenție din țară. Lucian Heiuș: Nu o să trimit niciodată controlul la un profesor, dar și el să înțeleagă că e normal să plătești un impozit pentru veniturile din meditații (VIDEO)
22:24 - Lucian Heiuș, noul președinte ANAF: Vrem să creștem conformarea voluntară și să reducem evaziunea fiscală, un flagel al economiei românești care pare că se accentuează tot mai mult (VIDEO)
21:57 - Startul finalei UEFA Champions League, amânat cu peste 30 de minute. Probleme la accesul pe Stade de France din Paris
21:52 - Drept la replică. Nordis Group spune că nu se pune problema insolvenței și că solicitarea depusă de Weststart este „nejustificată”: „Nu ne afectează lichiditatea și stabilitatea companiei”
21:34 - Ciprian Teleman, primul mesaj oficial după demisia din USR, cea mai recentă controversă din partid: „Nu am vrut să fie public dar a devenit public”
21:17 - Mesaj RO-ALERT în Capitală. Avertizare de ploi abundente și torențiale: „Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție!” (FOTO)
21:00 - Sorana Cîrstea, părăsită?! Mesaje incendiare între Ion Țiriac Jr. și Ileana Lazariuc, în văzul tuturor (FOTO)