Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)

Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
Polițiștii germani au reținut mai multe persoane în urma ciocnirilor de la protestul anti-restricții desfășurat la Berlin în 1 august 2021. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Fabian Sommer

Sute persoane au sfidat decizia judecătorească privind interzicerea protestelor și au ieșit pe străzile Berlinului, duminică, pentru a reclama restricțiile de protecție sanitară. Poliția a anunțat că a făcut mai multe arestări, pe fondul ciocnirilor dintre forțele de ordine și demonstranți.

Ciocniri între forțele de ordine și demonstranți, la un protest anti-restricții desfășurat duminică la Berlin

Protestatarii s-au contrat cu poliția duminică la Berlin, unde sute de persoane au ieșit să demonstreze împotriva restricțiilor, în ciuda deciziei judecătorești care a interzis manifestațiile, transmite Deutsche Welle.

Poliția susține că a fost „agresată și atacată” de câțiva protestatari adunați în districtul Charlottenburg din Berlin.

„Au încercat să spargă cordonul poliției și să îi tragă pe colegii noștri. Asta a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice”, a scris poliția din Berlin, duminică, pe Twitter.

Demonstrația a fost organizată de mișcarea „Querdenker”, care s-a remarcat drept cea mai proeminentă voce anti-restricții din Germania și despre contra-spionajul german spune că ar fi devenit tot mai radicală. Serviciul german de informații interne a pus o parte dintre membrii mișcării sub supraveghere, potrivit Euronews.

Judecătorii germani au interzis mai multe manifestații programate pentru acest weekend, inclusiv una care trebuia să aibă loc duminică și care, potrivit organizatorilor, ar fi urmat să atragă circa 20.000 de persoane.

Instanța spune că nu poate permite desfășurarea manifestațiilor atât timp cât nu poate fi sigură că participanții vor respecta regulile de protecție sanitară, într-un moment în care Germania se confruntă cu un trend pandemic crescător.

Guvernul federal a relaxat multe dintre restricții în luna mai, când au fost redeschise restaurantele și barurile. Chiar și așa, pentru accesul la numeroase activități – precum mersul în restaurante sau cazarea la hotel – este necesară dovada că fie ai fost vaccinat cu schemă completă, fie ai trecut prin boală și ai anticorpi, fie ai fost testat negativ recent.

Protestul vine în contextul unor maniestații similare care s-au desfășurat în acest weekend în Europa. În Franța, circa 150.000 de oameni au demonstrat pentru al treilea weekend la rând împotriva extinderii certificatului verde și a obligativității vaccinării pentru anumite categorii profesionale.