Sute de soldați ruși refuză să revină pe front în Ucraina: „Nu vreau să mă întorc pentru a ucide şi a fi ucis”

Sute de soldați ruși refuză să revină pe front în Ucraina: „Nu vreau să mă întorc pentru a ucide şi a fi ucis”
Soldații ruși refuză să revină pe front în Ucraina. Acuză lipsa de dotare și de organizare. Sursă foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Apar tot mai multe mărturii ale soldaților ruși care refuză să se mai întoarcă pe front în Ucraina. Ei se plâng de proasta organizare a armatei lor și de lipsa de echipamente. De altfel, despre aceste nemulțumiri se știe și din conversaţiile telefonice dintre soldaţii ruşi şi familiile lor, interceptate şi publicate de serviciile de securitate ucrainene.

Experiența unui soldat rus ajuns să lupte în Ucraina

„Nu vreau să mă întorc pentru a ucide şi a fi ucis”, a spus, pentru BBC, Serghei, un militar rus care a luptat cinci săptămâni în Ucraina, la începutul invaziei.

El a povesti că au fost trimiși să lupte fără măcar să aibă echipamente de bază. Nici măcar dispozitive de vedere pe timp de noapte nu aveau: „Eram ca nişte pisoi orbi. Sunt şocat de armata noastră… Nici n-ar fi costat mult să ne echipăm. De ce nu am făcut asta?”.

În ianuarie, el a fost trimis aproape de granița cu Ucraina pentru presupuse exerciții militare. Numai că, pe 24 februarie, li s-a spus să treacă granița. Aproape imediat unitatea sa a fost atacată. Serghei era șocat: Am fost bombardaţi continuu.

Rusia a trimis în Ucraina soldați neexperimentați

El a mai povestit că unii soldați ruși erau atât de nepregătiți că „nu ştiau să tragă şi nu puteau deosebi un capăt de mortier de altul”.

O altă problemă a fost lipsa de strategie. Serghei crede că, probabil, comandanţii săi plănuiseră să ocupe rapid orașe importante și calculaseră că ucrainenii se vor preda pur și simplu. N-a fost așa.

Urmarea a fost că în doar patru zile s-a destrămat convoiul său.

Serghei se chinuie acum să evite plecarea în Ucraina

În aprilie, Serghei a primit ordin să se întoarcă în Ucraina, dar i-a spus comandantului său că nu era pregătit să plece.

„Nici măcar nu au încercat să ne descurajeze, că nu eram primii”, a spus el.

În schimb, i-a fost teamă de reacția unității sale, așa că a căutat consiliere juridică. Un avocat i-a spus lui și celor doi colegi în aceeași situație să returneze armele, să se întoarcă la sediul unităţii lor și să depună o scrisoare în care să explice că sunt „epuizaţi moral şi psihologic” şi că nu pot lupta.

Serghei a fost sfătuit insistent să se întoarcă la unitate, căci altfel plecarea sa putea fi considerată dezertare.

Presa rusă independentă vorbește de sute de cazuri similare, iar mai mulți avocați și activiști au spus pentru BBC că au consiliat sute de soldați care voiau să evite revenirea în Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:56 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: “Ce sunt pedepsele karmice? Când și cum se aplică acestea (VIDEO)
23:33 - Directorul unei companii energetice publice germane participă ca observator la referendumul de anexare a provinciei Zaporojie la Rusia
22:55 - Planul lui Putin după anexarea teritoriilor din Ucraina: Kremlinul ar urma să introducă legea marțială și să interzică bărbaților să părăsească țara
22:21 - Marian Daragiu, vicepreședinte al Partidei Romilor și subsecretar de stat la Ministerul Educației: „Cazul Caracal a scos la iveală în primul rând o serie de disfuncționalități la nivel de instituții” (VIDEO)
21:43 - Xi Jinping, subiect de căutare pe rețelele sociale, în urma zvonurilor privind arestarea sa și o lovitură de stat în China (VIDEO)
20:55 - Parlamentul rus ar urma să dezbată pe 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene ocupate
20:22 - Momente de panică pentru fratele lui Edi Iordănescu. Ambulanţa a intrat pe teren pentru a-i acorda îngrijiri medicale în CS Dinamo – FCSB 2
19:57 - Video complet cu bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Ce a declanșat conflictul și cum au ajuns cei doi să își împartă pumni
19:17 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 25 septembrie– 1 octombrie 2022. Nativii Taur au posibilitatea de a avea o expansiune incredibilă pe plan financiar (VIDEO)
18:08 - Încă un aur pentru România: Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan, campioni mondiali la dublu rame masculin