Furtuna tropicală Vongfong va lovi estul arhipelagului Filipine, manifestându-se prin ploi torenţiale și vânturi puternice. În acest context, mii de oameni și-au părăsit locuințele, fiind în proces de evacuare, pentru a se adăposti.
În doar 24 de ore, Vongfong a crescut progresiv în intensitate, de la o furtună tropicală modestă, cu vânturi de 60 km / h (60 km / h) la echivalentul unui uragan major, până la rafale de aproape 200 km/h, conform meteorologilor.
Direcția de deplasare a taifunului este spre vest, urmând să lovească Filipinele în zona regiunilor Samarul de Nord şi Samarul de Est, apoi va porni spre provincia Sorsogon. După ce a lovit regiunea Bicol, furtuna își va păstra majoritatea forței și se va muta vineri seara în nord-estul Luzon.
Peste 200.000 de persoane trăiesc în zonele costiere, unde taifunul Vongfong a lovit uscatul.
Pentru a scăpa din calea furtunii, populația din cele 20 de regiuni vizate, plus capitala Manila, a fost mutată în centrele de izolare create pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus, sau în școli publice.
De asemenea, autorităţile au solicitat ca 47 de biserici mari din regiune să ajute la adăpostirea persoanelor evacuate.
„Vom fi copleşiţi şi, prin urmare, vom include bisericile în planul nostru de evacuare”, a declarat Cédric Daep, responsabil în situaţii de urgenţă din provincia centrală Albay.
Cu toate că regiunile situate în calea taifunului sunt vizate de diferite niveluri de izolare, majoritatea locuitorilor stau acasă pentru a evita orice risc de contaminare, refuzând să plece din calea furtunii. Mai mult, din cauza dublei ameninţări reprezentate de virus şi furtună, centrele de evacuare din regiunile afectate nu vor putea pune la dispoziţie decât jumătate din locurile de care dispun, iar purtarea măştii va fi obligatorie.
„Precipitațiile foarte abundente, vânturile dăunătoare și vârfurile puternice de furtună sunt toate preocupările majore ale acestei furtuni”, a spus meteorologul CNN, Tom Sater.
În timp ce vânturile puternice vor avea un impact mai mult local, ploile abundente vor avea o arie mai răspândită de manifestare.
Sezonul taifunului din Pacificul de Vest nu are un sfârșit definit, ca sezonul uraganelor în Atlantic, deoarece furtunile se pot forma pe tot parcursul anului.
Anual, Filipinele sunt lovite, în medie, de 20 de cicloane tropicale ce produc inundaţii, alunecări de teren și pagube materiale consistente.
Cel mai puternic taifun din ultima perioadă, Haiyan, a lovit acest arhipelag în 2013, cauzând moartea a peste 6.300 de oameni și determinând evacuarea a peste 4 milioane de oameni, notează AFP.