CORONAVIRUS | Țările din lume cu cele mai puține cazuri. Cum au reușit

CORONAVIRUS | Țările din lume cu cele mai puține cazuri. Cum au reușit

Până în prezent. aproape 1,3 milioane de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost raportate în întreaga lume. Dintre acestea, peste 45.800 de cazuri sunt critice, în timp ce 70.000 de oameni și-au pierdut viața la nivel global.

În continuare, Statele Unite ale Americii rămâne cea mai afecată țară de noul coronavirus, cu 336,851 de cazuri confirmate, urmată de Spania și Italia, fără urmă de îmbunătățire a situației.

Președintele Donald Trump i-a avertizat pe americani că următoarele două săptămâni vor fi „cele mai grele”.

La polul opus, țările Asiei de Sud sau cele africane, (Burundi, Malawi, Sierra Leone sau Nepal) înregistrează mai puțin de 10 cazuri confirmate. Cu toate acestea, testările pentru COVID-19 lipsesc în multe dintre aceste state, raportarea fiind, astfel, neconcludentă.

Raportându-ne la Europa, Spania a detronat Italia în numărul de cazuri, devenind astfel a doua cea mai afectată țară la nivel mondial, cu 131.646 de cazuri confirmate și 12.641 de decese. Totuși,Spania a înregistrat duminică 674 de decese, cel mai mic număr din ultimele nouă zile. Italia, țara de pe locul trei, a înregistrat în total 128.928 de infectări, raportând în ultima vreme un număr tot mai mic al victimelor (766 de decese vineri, 681 sâmbătă, 525 duminică). Ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza, a declarat că se pregătește un plan pentru redeschiderea treptată a țării, dar distanțarea socială va continua să fie o regulă strictă.

De remarcat în acest context este Muntenegru, fiind ultima țară europeană care a înregistrat un caz de coronavirus (prima confirmare a fost pe 17 martie). Cea mai recentă raportare, din data de 5 aprilie, arăta doar 214 cazuri.

Și Suedia, deși are aproape 7000 de cazuri confirmate până în prezent, este țara occidentală care a impus cele mai puține restricții. Majoritatea suedezilor sunt obișnuiți să trăiască singuri, nu obișnuiesc să stea aproape unii de alții în transportul public și nici să converseze cu străinii în locurile publice, astfel că regulile autorităților, precum distanțarea socială, înseamnă doar continuarea stilului lor de viață. În marile orașe dinSuedialocuiesc singuri o mulțime de oameni (comparativ cu Italia și Spania unde familiile se reunesc în număr mare), lucru ce ar putea încetini ritmul de răspândire acoronavirusului.

Un caz controversat este cel al Rusiei, unde Vladimir Putin a declarat, la sfârșitul lunii martie, că țara sa (cu 146 de milioane de locuitori) a reușit să împiedice răspândirea pe scară largă a noului coronavirus, declarând un număr surprinzător de mic raportat la populație – doar 253 de cazuri, comparativ cu Luxemburg (care la o populație de 628.000 de locuitori raportase deja 670 de cazuri la vremea respectivă).

Astfel, au apărut suspiciuni mari legate de raportarea corectă a cazurilor confirmate cu COVID-19, autoritățile rusești fiind acuzate de lipsă de transparență.

„Nu trebuie să credem rapoartele conform căroracoronavirusul a ocolit deșertul arctic numitRusia. Aceasta este o minciună absolută. De la mijocul lunii ianuarie, numărul de decese cauzate decoronavirusa fost confirmat înRusiaîn cazul a cel puțin 1.600 de persoane. Explicația e simplă. Vă amintiți povestea cu Cernobîlul, inundațiile din Krîmsk. Ei ascund întotdeauna informațiile reale de noi, întotdeauna”, a declarat Valeri Solovei, politolog rus.

Și China a fost acuzată de tăinurirea cifrelor reale ale infecției de pe teritoriul țării. Spre exemplu, deşi epidemia a izbucnit în provincia Hubei dinChinala sfârşitul lui 2019, autorităţile de la Beijing au anunţat, la începutul lunii aprilie, doar 82.361 de cazuri confirmate şi 3.300 de decese, comparative cu Statele Unite, unde s-au confirmat peste 191.000 de bolnavi şi mai mult de 4.100 de victime pe 1 aprilie. Chiar și cifrele actuale întăresc această ipoteză, fiind o diferență de peste 250.000 de cazuri raportate de China față de America.

Astfel, serviciile secrete americane au ajuns la concluzia că Beijingul a falsificat datele cu privire la numărul de victime ale coronavirusului înChina.

De asemenea, și în India sunt foarte puține comparativ cu populația actuală (doar 4314 cazuri sunt confirmate și 140,293 de teste au fost efectuate, pentru o populație de aproape 1,4 miliarde de oameni).

Cu toate acestea, totul se rezumă la eficacitatea măsurilor luate de către fiecare țară în parte și de răspunsul lor față de pandemie.

Coreea de Sud, care lucrează cu aceeași tehnologie ca SUA, poate fi un exemplu de success. Țara a fost capabilă să testeze mult mai rapid cetățenii, până la aproximativ 10.000 de persoane în fiecare zi. Până în prezent, Coreea de Sud a efectuat aproximativ 9000 de teste la 1 milion de populație, comparative cu 5000 de teste în America, pe același segment.

Și Germania dă semne de încetinire a ritmului de răspândire a noului coronavirus. De câteva zile, o persoană purtătoare a virusului infectează în medie doar o singură altă persoană, comparativ cu 5-7 persoane infectate, rata de acum câteva săptămâni. Totul se datorează, la fel, testărilor masive – 500.000 de teste pe săptămână.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său