Tensiuni majore între Siria și Turcia: Amenințări grave după doborârea unui avion militar sirian

Tensiuni majore între Siria și Turcia: Amenințări grave după doborârea unui avion militar sirian
Foto: unimedia.info

Regimul Bashar al-Assad denunță o „agresiune flagrantă”, acuzând Turcia de doborarea unui avion militar sirian în regiunea de frontieră Kasab, situată în nord-vestul Siriei, informează washingtonpost.com.

„Într-o agresiune flagrantă care evidențiază implicarea premierului Recep Tayyip Erdogan în susținerea grupurilor teroriste, apărarea antiaeriană turcă a doborât un avion militar sirian care ataca grupuri teroriste pe teritoriul sirian”, anunță un oficial din cadrul Ministerul sirian al Apărării.

La rândul său, premierul Recep Tayyip Erdogan a avertizat că riposta Turciei va fi mai puternică în cazul în care avioane militare siriene vor patrunde în spațiul aerian turc.

Un avion militar sirian a fost doborât, duminică, de artileria antiaeriană turcă, în timp ce bombarda poziții insurgente în apropierea frontierei comune, anunța Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

„Apărarea antiaeriană turcă a atacat un bombardier sirian care efectua operațiuni deasupra provinciei Lattaquia. Avionul a luat foc și s-a prăbușit pe teritoriul Siriei”, anunță OSDO.

Confruntările între forțele guvernamentale și insurgenți continuau duminică pentru obținerea controlului asupra punctului vamal Kasab, între Siria și Turcia. Trei grupări islamiste rebele, inclusiv Frontul Al-Nusra, afiliat rețelei teroriste al Qaida, sunt implicate în intense confruntări armate cu armata siriană în această zonă.

Armata turcă a efectuat o operaţiune pe teritoriul Siriei, duminică dimineaţă, evacuând zeci de militari turci care păzeau mormântul lui Suleiman Şah, bunicul lui Osman I Gazi, întemeietorul dinastiei otomane, un militar turc murind în confruntări, potrivit ziarului Hurriyet.

Mausoleul, aflat la 37 de kilometri de frontieră, este considerat teritoriu turc, conform Tratatului de la Ankara (1921), fiind practic o enclavă turcă pe teritoriul sirian. Zona, păzită de 40 de militari turci, era asediată de combatanţi ai organizaţiei teroriste Stat Islamic în Irak şi Siria.

La operaţiune au participat avioane de recunoaştere şi de vânătoare, elicoptere militare, 39 de tancuri şi 57 de transportoare de trupe.

Cei 40 de militari turci care păzeau Mausoleul au fost evacuaţi în siguranţă, iar locaşul a fost distrus, pentru a nu fi ocupat de terorişti.

Un militar turc a murit într-un accident petrecut în cursul operaţiunii, a declarat premierul Ahmet Davutoğlu.

Armata turcă nu a întâmpinat rezistenţă militară şi a părăsit teritoriul sirian după câteva ore.

Mausoleul lui Suleiman Şah – bunicul lui Osman I Gazi, fondatorul dinastiei otomane – se afla în regiunea siriană Alep. Suleiman Şah a murit înecându-se în Fluviul Eufrat, în anul 1236.