Tony Abbott și Barack Obama, amenințați de un adolescent australian care s-a alăturat grupării teroriste Statul Islamic

Tony Abbott și Barack Obama, amenințați de un adolescent australian care s-a alăturat grupării teroriste Statul Islamic
Foto: bbc.com

Un adolescent australian care s-a alăturat grupării Statul Islamic l-a amenințat, într-o înregistrare video, pe premierul Australiei, Tony Abbott și pe președintele Statelor Unite, Barack Obama, relatează BBC News.

Abdullah Elmir, un adolescent de 17 ani care și-a luat numele de Abu Khaled, afirmă că gruparea Stat Islamic nu va renunţa la luptă.

 ”Le transmit liderilor, lui Obama şi Tony Abbott că nu vom renunţa la lupte până când nu vom pune steagul nostru pe Buckingham Palace şi pe Casa Albă”, spune adolescentul, în înregistrarea video publicată pe internet.

El plecat în Siria în luna iunie, împreună cu un alt adolescent australian, trecând prin Turcia.

Un purtător de cuvânt al Guvernului australian a declarat că înregistrarea confirmă ameninţarea reprezentată de gruparea Stat Islamic.

 ”Din acest motiv Australia s-a alăturat coaliţiei internaţionale” împotriva grupării Stat Islamic în Irak, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Australia este una dintre ţările cu o participare considerabilă la coaliţia internaţională lansată sub conducerea Statelor Unite împotriva poziţiilor deţinute de gruparea Stat Islamic, care controlează zone importante din Siria şi Irak. Australia contribuie cu 600 de militari la această ofensivă.

La începutul săptămânii, Guvernul australian a încheiat un acord cu Irakul, prin care 200 de membri ai forţelor speciale vor participa la antrenarea forţelor locale pentru a lupta împotriva combatanţilor din gruparea Stat Islamic.

De asemenea, autoritățile australiene au decis ridicarea nivelului de alertă teroristă pe fondul temerilor privind revenirea participanţilor la jihad pe teritoriul ţării, iar mai multe percheziţii au fost desfăşurate după ce serviciile de informaţii au avertizat cu privire la riscul unor atacuri pregătite de extremiştii islamişti.