Top cinci locuri de vizitat în Bulgaria. Cele mai spectaculoase obiective turistice

Top cinci locuri de vizitat în Bulgaria. Cele mai spectaculoase obiective turistice
Foto: pixabay.

Bulgaria este una dintre cele mai preferate destinații turistice. Mii de români își petrec vacanțele în țară vecină. Turiștii preferă hotelurile cu sistemul all inclusive și se relaxează la maxim. Foarte puțini știu că Bulgaria mai are locuri deosebite, care merită atenția călătorilor.

Castelul Reginei Maria din Balchik

Clădit pe malul mării Negre, castelulul cuprinde o grădină botanică, o sală a fumătorilor, o pivniță, o chilie mănăstirească, un izvor de apă, mai multe vile rezidențiale și diverse alte clădiri.

Castelul, poreclit de regină Tenha Yuva („Cuibul Singuratic” în limba turcă) este de fapt o vilă mare cu pereți albi și acoperișuri de țiglă roșie străjuite de un minaret, construită anume după planurile și gusturile Reginei Maria, de-a lungul a trei terase. Combină elemente ale stilului otoman cu cel al caselor bulgărești.

Originalitatea acestui stil eclectic și denumirea turcă se explică prin interesul reginei (și al altor persoane din aristocrația și marea burghezie din acea perioadă) pentru religia bahaistă propovăduită inițial de predicatorii Bahaulla și fiul său Șoghi Effendi Rabbani, iar reginei de către profesoara americană Martha Louise Root (1872 – 1939)

Varna

Varna este un oraș din nord-estul Bulgariei, situat pe malul Mării Negre și al lacului Varna și este centrul administrativ al comunei și al regiunii omonime. Este cel mai mare oraș din nordul Bulgariei și de pe coasta bulgară a Mării Negre. Populația orașului, conform datelor NSI la 31 decembrie 2016, este estimată la 335.177 persoane, ceea ce plasează Varna pe locul trei în Bulgaria după Sofia și Plovdiv.

Pe teritoriul său se află Amiralitatea Armatei Bulgare. Varna este adesea numită „capitala maritimă” sau „capitala de vară a Bulgariei”  și este un important centru turistic și educațional, un punct de plecare pentru stațiunile din nordul litoralului bulgăresc al Mării Negre.

În oraș s-a găsit un tezaur chalcolitic, considerat a fi cel mai vechi tezaur din lume, descoperire arheologică ce a dat numele său așa-numitei Culturi Varna. O dată la doi ani se organizează Concursul Internațional de Balet Varna, la Teatrul de Vară din Varna în timpul sezonului estival.

Varna a candidat pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2017, pe care l-a obținut, și la cel de Capitală Europeană a Culturii când a venit rândul Bulgariei în 2019, competiție pierdută în favoarea Plovdivului. Printre evenimentele culturale internaționale care au avut loc în oraș se numără festivalurile de vară de la Varna, „Dragostea este nebunie”, „Delfinul de Aur”, „August în Arte”, „Videoholica” și multe altele.

Peștera Devetashka

Peștera Devetașka este o peșteră carstică aflată la circa 7 km vest de Letnița și 15 km nord-est de Loveci, în apropierea satului Devetaki, pe malul estic la râului Osăm, în Bulgaria. Peștera a fost locuită de oamenii preistorici. În prezent este gazda unei colonii de aproape 30.000 de lilieci.

Descoperită în 1921, excavațiile au început în 1950 și au relevat ocuparea continuă de către oameni încă din Paleolitic. Cele mai vechi urme ale prezenței umane datează din Paleoliticul Mijlociu, acum circa 70.000 de ani. Tot aici s-a descoperit o sursă bogată de obiecte din perioada Neolitică (6.000-4.000 î.e.n.).

Veliko Tarnovo

Veliko Tărnovo este un oraș în Bulgaria, reședință a regiunii cu același nume. Mai este cunoscut ca fiind „Orașul Țarilor”. Orașul se afla pe malul râului Iantra fiind capitala Țaratului vlaho-bulgar între anii 1185-1393. Orașul vechi se afla pe trei dealuri: Țareveț, Trapezița și Momina Krepost.

Mânăstirea Basarabov

Mănăstirea „Sfântul Dimitrie Basarabovo“ este o mănăstire rupestră ortodoxă bulgară din apropierea orașului Ruse, în nord-estul Bulgariei. Are același nume ca și satul din apropiere Basarbovo și se află la aproximativ 35 de metri deasupra râului Rusenski Lom, la sud de Dunăre.

Urmăriți B1TV.ro și pe