Transferuri de bani rusești către Muntele Athos / Ce suspectează autoritățile elene

Transferuri de bani rusești către Muntele Athos / Ce suspectează autoritățile elene
Sursa: Hepta/ Sputnik / Evgeny Yepanchintsev

Minim 20 de transferuri de bani suspecte, efectuate în ultimele luni, au atras atenția autorităților elene, care acum fac cercetări.

Autoritatea pentru Combaterea Spălării Banilor din Grecia desfășoară o anchetă pentru a afla ce se întâmplă în cazul transferurilor suspecte de bani către conturile personale ale unor călugări de pe Muntele Athos. Cercetările au fost făcute în umbră în ultimii ani, însă cazul pare să se complice și să capete proporții odată cu izbucnirea războiului din Ucraina și aplicarea de sancțiuni de către Occident unor persoane care au legătură cu Kremlinul și care frecventează Muntele Sfânt, scrie cotidianul grec Kathimerini, notează stiripesurse.ro.

Transferuri suspecte către Muntele Athos

Surse autorizate din interiorul acestui caz au menționat că există cel puțin 20 de tranzacții considerate suspecte în ultimul an.

Este vorba despre rulaje de sume mari de bani de la bănci și companii de transfer de capitaluri din străinătate, banii ajungând nu în conturile mănăstirilor care în trecutul recent au primit vizite de la înalți oficiali ruși, ci în conturile individuale ale unor călugări de la Muntele Athos, mai scrie sursa citată.

Instituțiile financiare grecești au catalogat aceste transferuri drept suspecte întrucât în discuție intrau sume neobișnuit de mari, în valoare de zeci sau chiar sute de mii de euro. Unul dintre viramente depășește chiar suma de un milion de euro, însă se pare că banii erau destinați finanțării unei activități misionare în Africa.

Sursele confirmă că transferurile implică fonduri care își au originea în Rusia, iar banii transferați în conturile călugărilor nu provin de la persoane fizice sau juridice.

Unul dintre scenariile care pare să aducă puțină lumină în acest caz are la bază premisa că rușii bogați au ales să-și scoată banii din Rusia cu ajutorul călugărilor de la Muntele Athos pentru a-și salva capitalurile în cazul prăbușirii instituțiilor financiare din țara lor sau chiar în eventualitatea confiscării capitalurilor lor de către Kremlin din cauza războiului.

Tot acesta este și motivul pentru care în ultimele luni rușii au fost foarte activi pe piața de imobile din Grecia.

Transferuri suspecte în conturile călugărilor de pe Muntele Athos

„Nu au apărut dovezi în măsură să confirme pe deplin informațiile potrivit cărora tranzacțiile ar face parte dintr-un efort mai larg și organizat de infiltrare a Rusiei la Muntele Athos. Aceste eforturi s-au manifestat în principal prin mediul de afaceri, dar și prin cercuri politice”, a adăugat una dintre surse,

În acest sens, în ultimele luni, Minisgterul Protecției Civile a decis să transforme fosta secție de poliție Kareia (capitala administrativă a Muntelui Athos n.trad.) în Direcție de Poliție.

Totuși, informațiile dezvăluite recent cu privire la o anchetă a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) la trei mănăstiri de la Muntele Athos au fost dezmințite în cursul săptămânii trecute de un oficial european competent. Informațiile de la Bruxelles arată că OLAF s-a ocupat, într-adevăr, în trecut de rulajele de capitaluri rusești către o mănăstire de la Muntele Athos, însă ultima investigație a fost finalizată în 2014 și nu are legătură cu situația actuală, mai precizează sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe