Tulpina Lambda. Ce se știe despre noua variantă identificată de OMS

Tulpina Lambda. Ce se știe despre noua variantă identificată de OMS
O nouă variantă a coronavirusului a intrat în atenția OMS Foto: Pixabay

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat o nouă variantă a coronavirusului, Lambda, care este prezentă deja în 27 de state, scrie Euronews.

Până acum, tulpina s-a răspândit mai ales în America de Sud. Apărută în Peru în august 2020, varianta Lambda este responsabilă pentru creșterea numărului de cazuri din țările latino-americane.

OMS nu a trecut varianta Lambda pe lista sa cu variante „îngrijorătoare”, ci o consideră „o variantă de interes”, ceea ce înseamnă că a fost identificată ca fiind o cauză de transmitere a virusului, dar și că a fost depistată în mai multe țări. Încă nu se știe cât de contagioasă este.

Însă, cazuri de infectare cu tulpina Lambda au fost confirmate și pe teritoriul european.

Organizația Panamericană de Sănătate (OPS) anunță că în Peru varianta Lambda a devenit dominantă, fiind identificată în 82% dintre probele de laborator analizate în lunile mai și iunie. În aceeași perioadă, tulpina a fost descoperită în 31% dintre probele de laborator din Chile.

Potrivit consilierului regional al OPS pentru bolile virale emergente, Jairo Mendez, varianta a fost confirmată deja în opt state din America Latină și Caraibe, însă în cele mai multe dintre țări tulpina este prezentă „în mod sporadic”.

„Este posibil să aibă o capacitate de transmitere crescută. Este un fenomen care nu a fost încă bine studiat și documentat și nu putem face o comparație cu alte variante, precum Gamma și Delta. Insistăm asupra faptului că răspândirea virusului și o creștere a numărului de cazuri sunt influențate de mai mulți factori. Din acest motiv, insistăm ca eforturile de control al epidemiei să se concentreze pe controlul și reducere a transmiterii”, a mai spus Jairo Mendez, potrivit sursei citate.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.