Turcia a autorizat de urgență vaccinul local anti-COVID-19. Erdogan: Turkovac, un simbol al eforturilor noastre pentru a proteja populația împotriva pandemiei

Turcia a autorizat de urgență vaccinul local anti-COVID-19. Erdogan: Turkovac, un simbol al eforturilor noastre pentru a proteja populația împotriva pandemiei
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Autoritățile turce au acordat o autorizație pentru utilizare de urgență în cazul vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat pe plan local, Turkovac, a anunțat miercuri ministrul turc al sănătății, Fahrettin Koca, potrivit Daily Sabah.

Ministrul turc al sănătății s-a deplasat miercuri la fabrica de producție a serului, care urmează să ajungă în spitalele Turciei în circa 10 zile.

Turcia a autorizat de urgență vaccinul local anti-COVID-19, Turkovac

Solicitarea pentru autorizare a Turkovac – ser cu virus inactiv – a fost transmisă Agenției naționale a medicamentelor și dispozitivelor medicale (TITCK) încă de luna trecută.

Încă de când vaccinul era în faza de dezvoltare, președintele Recep Tayyip Erdogan promitea că îl va face disponibil la nivel global, spunând că toată lumea va beneficia de el.

„Vaccinul nostru Turkovac, care a ajuns în stadiul de producție și utilizare prin primirea aprobărilor necesare, este un simbol al eforturilor noastre pentru a proteja populația împotriva pandemiei în cea mai eficientă manieră”, a declarat Erdogan, marți, într-un mesaj video transmis laboratorului din provincia turcă Șanliurfa, locul în care se derulează cercetarea și producția serului.

Experții spun că rezultatele studiilor clinice au fost promițătoare și că vaccinul, cel puțin ca doză booster, ajută la sporirea nivelului de anticorpi.

Prof. Ateș Kara, membru al comitetului științific anti-coronavirus din Ministerul turc al sănătății, spunea la începutul lunii decembrie că datele preliminarea demonstrează că nici o persoană vaccinată cu Turkovac nu a făcut forme severe de COVID-19, precum și că serul crește rapid nivelurile de anticorpi când este administrat ca doză booster.

„Nici o persoană vaccinată cu Turkovac nu a avut până acum forme severe de COVID-19 care să necesite spitalizare sau terapie intensivă. Același lucru se aplică și unui studiu comparativ cu CoronaVac. Demonstrează eficacitatea vaccinului. Toate datele sunt prezentate comitetelor care analizează aprobarea pentru utilizare de urgență”, a declarat duminică același Ateș Kara, care conduce și Institutul turc de vaccinologie.

Turcia desfășoară o campanie ambițioasă de vaccinare anti-COVID-19. Deși a reușit să își asigure cantitatea necesară de vaccin pentru populație încă din vară, intenționează să administreze Turkovac sub formă de doze booster.